Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hösten är här – nu fortsätter kampen mot Coronaviruset

Susanna Löfgren, länsråd. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län. 

Susanna Löfgren, länsråd Jämtlands län

Det blev sommarlov och semester i år också, men inga skolavslutningar, större fester eller traditionsenliga sommarevenemang. Många har valt att tillbringa semestrarna i sin närmiljö och många har upptäckt eller återupptäckt våra fjäll eller andra smultronställen i länet.

Besökare från vårt län och från andra platser har bidragit till att många företag i den för vårt län så viktiga besöksnäringen fått intäkter efter den tuffa vårvintern.

Men utmaningarna fortsätter. Det har blivit stopp för konferenser och grupper – en viktig inkomstkälla för länets hotell- och konferensanläggningar.

Länsstyrelsen har fått flera nya regeringsuppdrag under sommaren, som att sprida goda exempel på kommunikation kring Corona-rekommendationerna, att ta fram en plan för eventuellt nya utbrott av covid-19 och att samordna rapporteringen kring social problematik i vårt län.

I början av sommaren fick länsstyrelserna ett uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd för inrikesresor och sommaraktiviteter efterlevs, över landet, så att myndigheterna kan agera om smittans utveckling går åt fel håll.

Dessa uppdrag är en del av det som vi på Länsstyrelsen arbetat med i vår stab under sommaren. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med anledning av Coronaviruset i staben, även under september.

Även för mig blev det en annorlunda sommar. Jag har semestrat på hemmaplan, umgåtts med familj och vänner utifrån de rekommendationer som finns för att hämta kraft och energi inför hösten. Jag hoppas du också har haft möjlighet att göra det. Som landshövdingen tidigare skrivit: vägen ur pandemin stavas samarbete och det gäller fortfarande.

Även i höst gäller det att vi fortsätter ta ansvar genom att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, för att spridningen av covid-19 inte ska öka och för att sjukvården inte ska bli överbelastad. Vi ska fortsätta hålla avstånd, undvika trängsel och naturligtvis stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom.

Det händer mycket nu när hösten gör sin entré och samhället åter sätter fart med arbete, skola och fritidsaktiviteter. Regeringen höll till exempel en presskonferens den 21 augusti där de meddelade att de öppnar upp för nya publikregler och att de skjuter till ytterligare 2,5 miljarder kronor till idrotts- och kultursektorn.

Nu gäller det att fortsätta hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

 

Susanna Löfgren, länsråd i Jämtlands län

Kontakt

Susanna Löfgren

Länsråd

Linda Vikström

Länsrådets sekreterare