Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samtycke till salu? – en kartläggning av prostitution i två län

En man som sitter vid en dator. Foto: mostphotos.se

Efter att den svenska sexköpslagen infördes 1999 har arenan för prostitution flyttat från gatan till internet. Det är där handeln numer pågår genom annonsering av vilket utbud som finns att tillgå, men även vad som efterfrågas från köpare. Länsstyrelsen i Jämtlands län har genomfört en kartläggning av detta i Jämtlands och Västernorrlands län.

Syftet med kartläggningen är att få en bild av omfattning av i första hand annonser om sex mot ersättning men även efterfrågan av det i Jämtlands och Västernorrlands län. Det gör att vi kan ge ansvariga myndigheter uppdaterad kompetens om aktuellt läge för att kunna arbeta mer effektivt och prioritera insatser till utsatta i prostitution samt att lagföra sexköpare.

Det är nästan tio gånger fler annonser om att få köpa sex än de som erbjuder att sälja, säger Jenny Einebrant, samordnare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Kartläggningen visar att det finns en utbredd prostitution i de båda länen. Nästan 1 500 män annonserar öppet att de vill köpa sex, och begår därmed en brottslig handling. De som befinner sig på den så kallade ”Sugar Dating-arenan” är yngre samt utsattheten för kvinnor som säljer sex är mycket stor då i princip allt går att köpa för pengar. Kartläggningen visar att endast sju procent kräver något slags skydd för att undvika smittsamma sjukdomar.

Kartläggningen visar på behovet av förebyggande och riktade insatser till de som är utsatta. Vi behöver förändra attityder och värderingar som stödjer rätten att köpa en kvinnas kropp och för att klara detta behöver vi fortsätta bygga en stark samverkan mellan myndigheter och civilsamhället.

Det handlar ytterst om hur vi alla vill att vårt samhälle ska se ut, om jämställdhet och mänskliga rättigheter! säger Maria Aldén, regionskoordinator mot prostitution på Region Nord.

Kontakt

Regionskoordinatorer i arbetet mot prostitution och människohandel Region Nord

Maria Aldén

Eva Norlin

Jenny Einebrant

Samordnare Mäns våld mot kvinnor

Hannah Kejerhag Oldenmark

Utvecklingsledare i arbetet mot Mäns våld mot kvinnor