Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Corona tar inte ledigt

Studentmössor. Foto: Mostphotos.se

Under slutet av maj beräknas vi närma oss kulmen när det gäller antal smittade av Coronaviruset i länet. Det innebär att det är viktigare än någonsin att vi följer de rekommendationer som ges.

Vi vill särskilt rikta oss till er som tar studenten i vår. Vad gäller skolavslutningen så har skolorna olika lösningar för att undvika folksamlingar. Men utanför skoltiden så är det du som måste ta ansvar.

Vi förstår besvikelsen över att du som student inte får fira med baler, utspring och flakåkning. Det är frestande att samlas många utomhus i parker, men tänk efter vad samlingar i stora grupper kan innebära.

Det kanske är svårt att tro, men även vi var unga och odödliga en gång i tiden. Det vi lärt oss är att tar man egen risk så blir det ofta även en risk för andra. Om smittspridningen tar fart ökar också osäkerheten för riskgrupper och äldre personer i din närhet att bli allvarligt sjuka.

Covid-19 är ingen vanlig influensa. Vi blir dagligen påminda om coronaviruset via information från myndigheter och inte minst medias rapportering. När en sådan här händelse pågår under lång tid riskerar budskapen att falla i glömska när våren lockar.

För många innebär Kristi himmelsfärdshelgen en extra ledig dag. Vädret förutspås bli betydligt bättre än hittills med varmare temperaturer, vilket också gör att många lockas till aktiviteter med släkt och vänner.

Vi befinner oss mitt i en världsomspännande pandemi. Detta gör att vi måste tänka annorlunda. Folkhälsomyndigheten återupprepar budskapet om social distansering gång efter gång: håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Nu gäller det att påminna varandra om att fortsätta följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger oss.

Pandemin kommer inte att vara för evigt. Det vi nu tvingas försaka kan vi ta igen senare men konsekvenserna av en större smittspridning kan aldrig göras ogjorda.

Håll i, håll ut och håll avstånd.

 

Jöran Hägglund, landshövding Jämtlands län

Hans Svensson, regiondirektör

Erik Bakkman, polismästare Jämtlands län

Kontakt

Jöran Hägglund

Landshövding