Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ta det lugnt om du ska köra skoter!

Skoter som hamnat i en bäck. Foto: Christer Edsholm, Länsstyrelsen Jämtlands län.

Våra erfarna naturbevakare vill uppmana alla att slå av på farten för att göra skoteråkningen säker – var uppmärksam! Under förra veckans töväder varnade vi alla skoteråkare för stora mängder vatten och öppna vattendrag i några områden i länet. Vi vill nu fortsatt uppmana till försiktighet i hela länet.

Tidigare nyhet: Öppna vattendrag och vatten på isar på våra skoterleder.

Även om det varit minusgrader och snöat under veckan, vilket bättrat på föret, kan snön dölja hål och öppet vatten och vi manar till fortsatt försiktighet på skoterlederna.

Många leder är farbara men på sina håll är det sparsamt med snö, mycket is och vatten samt öppna bäckar och öppet vatten – var särskilt försiktig vid in- och utlopp.

Även där det just nu inte är några problem kan förhållandena ändras snabbt om vädret slår om.

Stora mängder snö gör att du lätt kan köra fast

I länets norra delar har det kommit stora mängder snö och det är lätt att köra fast. Det är samtidigt höga vattenflöden i åar och bäckar som fortfarande är öppna, och det finns förrädiska kallkällor och surhål som man kan köra ned i.

På reglerade sjöar ska du alltid, även en normal vinter, vara försiktig och du kan alltid fråga ortsbor om isläget, men nu bör du ha ett försiktigt förhållningssätt vid överfart på alla sjöar och vattendrag. Endast en del isar är markerade och långt ifrån alla fjälleder är säkrade på grund av det väder vi haft - dessutom är isen ojämn på vissa större sjöar.

Om tövädret återkommer blir det snabbt problem med vatten på isar och ökat vattenflöde i åar och bäckar, samt översvämningar på en del myrar.

Så. Ta det lugnt där ute!

Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län