Kurs i utomhusmatlagning – tema ätliga växter

Foto: Sofie Werner, Strövtåg
Lokala matupplevelser – en möjlighet att addera mervärde till dina evenemang? Välkommen till två inspirerande kursdagar i utomhusmatlagning med tema ätliga växter.
Vi pratar om olika typer av rätter som passar att laga av växter, även olika metoder, redskap, hygien, och vad som passar att förbereda hemma och vad som lämpar sig väl att fixa utomhus. Även bemötande och värdskap tas upp.
Syfte
Syfte är att få fler natur- och kulturguider och andra som använder sig av utomhusmatlagning i sin verksamhet att förstå mervärdet och vinsten i att erbjuda sina gäster en lokal matupplevelse. Målet är att ge deltagaren inspiration, enkla metoder och kunskap för att kunna förbereda, tillaga och ge gästen en matupplevelse.
Kursledare
- Niki Sjölund, ”Neonatur – kock, författare, vildplockare och inspiratör för hållbar natur och utveckling.
- Lena Flaten, ”Flammans skafferi” – som har restaurang, matbar, kurser, catering och kärlek till mat.
- Sofie Werner, utbildad, certifierad fjälledare sommar, driver företaget ”Strövtåg”.
Boendemöjligheter
Möjlighet finns för boende/övernattning. Kontakta Anette Tamm på Mikaelsro kursgård, för priser med mera. Telefon 070-797 25 62.
Hitta till Mikaelsro kursgård Länk till annan webbplats.
Anmälan och frågor
Du anmäler dig till Eva Jonsson, Länsstyrelsen Jämtlands län, e-post eva.b.jonsson@lansstyrelsen.se, telefon 010-225 33 55
Meddela även eventuella allergier eller kostprefenser.
Sista dag för anmälan är 12 maj. Max 15 deltagare.
Arrangör
Länsstyrelsen Jämtlands län.
Välkommen till spännande dagar!
Program
Program
Måndag 29 maj
Tid | Programpunkt |
---|---|
09.00 | Välkommen! Presentation av oss och det vi gör. Fika. |
10.00 | Niki Sjölund tar med deltagarna ut. Vi går i närområdet och tittar på det ätbara som växer vilt, går igenom hur man känner igen det som växer och hur det plockas på bästa sätt. Inspirerar kring hur man kan bygga upp storytelling kring det vi gör. Allemansrätten och hur viktig den är för att kunna bedriva en verksamhet i naturen. Vi samlar in växter som ska användas i matlagning. |
12.00 | Lunch. Anette Tamm ordnar. |
13.00 | Miljö och Hälsa, Berg-Härjedalens kommun. Om lagar och regler kring utomhusmatlagning. Frågor. |
14.00 | Matlagning med vilda råvaror, där vi utgår från Niki och Lenas bok ”Vildplockat Kokboken”. Vi kommer laga mat med råvaror från bärkraftiga producenter |
Kaffe, te, tilltugg finns att tillgå under eftermiddagen. | |
Middag. Vi äter en gemensam middag på det vi lagat under eftermiddagen. |
Tisdag 30 maj
Tid | Programpunkt |
---|---|
Frukost för de som bor över. | |
09.30 |
|
Niki Sjölund och Lena Flaten håller föreläsning i naturen kring olika tekniker och metoder för att ta vara på de vilda råvarorna, jäsning, torkning, inläggningar och andra sätt att spara smaker på. | |
Vi tar med oss fika ut som vi förberett dagen innan. | |
Med reservation för ändringar. |

- Var:
- Mikaelsro kursgård, Hoverberg
- Kostnad:
- 800 SEK exklusive moms plus eventuell boendekostnad. Studiematerial ingår i kurskostnaden.
- Sista anmälningsdag:
- 12 maj 2023