10 nov 2022 klocka 09.00 - 16.00

Spel om pengar – från förebyggande insatser till behandling och skuldrådgivning

Länsstyrelserna i Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten bjuder in till en digital föreläsningsdag på temat Spel om pengar.

Illustration av två personer i samtal.

För andra året i rad anordnas en dag på temat spel om pengar, upplägget med fristående pass kvarstår men vi fördjupar oss i ämnet utifrån de behov som lyftes i föregående års utvärdering.

Dagen arrangeras för att stödja kommuner och regioner i deras arbete med att förebygga spelmissbruk och erbjuda behandling och stöd till personer som har allvarliga problem med spel om pengar. Syftet med dagen är att genom olika föreläsningar sprida kunskap och bidra till kompetenshöjning inom olika frågor med koppling till spel om pengar.

Målgrupp: De som är verksamma inom kommun, region, civilsamhället eller annan aktör. Både du som deltog och inte deltog förra året är välkommen att anmäla dig till denna dag.

Föreläsningarna är fristående och har olika teman och du anmäler dig till de pass du finner intressanta utifrån din roll.

Dagen berör det förebyggande arbetet, upptäckt och tidiga insatser, rådgivning och stöd.

Program (reviderat)

Del 1: Förebyggande arbete

9.00-9.15 Inledning, Johanna Henriksson ANDTS-samordnare Länsstyrelsen Norrbotten

9.15-10.30

  • Att förebygga spelproblem bland unga och vikten av att fånga upp unga som anhöriga. Jessika Spångberg, Utredare Folkhälsomyndigheten
  • Presentation av ”Swedish longitudinal gambling study (Swelogs) - en av världens mest omfattande långsiktiga befolkningsstudie när det gäller relationen mellan spel om pengar och hälsa”. Ulla Romild, Utredare Folkhälsomyndigheten.

10.30- 10.50 Kunskapsstöd om barn och ungas skärmanvändning och spelande, Anna-Karin Waenerlund, Länsstyrelsen Västerbotten.

10.50 -12.00 Lunch

12.00 – 13.00 Webbinarium via Folkhälsomyndigheten (OBS. separat Skypelänk)

  • Spel om pengar bland personer med adhd, docent Lotta Borg Skoglund och docent Lisa Thorell.
  • Om spel om bland kvinnor i medelåldern och över, professor Anders Håkansson.

Del 2: Upptäckt och tidiga insatser

13.00 Upptäckt och screening av spelproblem? Viktor Månsson, Karolinska Institutet.

Del 3: Rådgivning och stöd, lokal och nationellt

14.30-14.55 Råd och stöd till spelare och anhöriga, Hans Larsson & Tina Bernstav Rosmottagningen, Luleå Kommun.

15.00- 15.25 Hur kan arbetet inom budget- och skuldrådgivning organiseras och samverkan mellan mindre kommuner? Malin Karlsson, Budget- och skuldhandläggare (Vännäs, Vindeln, Bjurholm).

15.30-15:55 Stödlinjen för spelare och anhöriga - ur ett anhörigperspektiv. Johanna Hassberg, Stödlinjen för spelare och anhöriga.

15.55-16.00 Avslutning.

Var:
Digital
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt