27- 29 sep 2022 klocka 00.00 - 23.59

Krislådeutmaningen 2022

Tvä händer som kommer in från sidan och greppar två vattenflaskor ur en krislåda i plast, fylld med konserver, havregryn och annat.

Du är en del av Sveriges beredskap. Anmäl ditt intresse längst ner på sidan. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Vecka 39 genomförs årets Krisberedskapsvecka, och den här gången är temat mat. Tror du att du klarar dig i 72 timmar på innehållet i en krislåda? Fyll i en intresseanmälan så kanske du får representera din kommun i Länsstyrelsens utmaning.

Vi vet att det kan bli livsmedelsbrist av många anledningar – stängda gränser, extrema drivmedelspriser, störningar i betalsystem, långvarigt snökaos, etc.

Det är då vi plockar fram våra krislådor. Men hur lätt är det egentligen att överleva på innehållet i en krislåda, även om det bara gäller ett par dagar? Hur reagerar kroppen? Vad händer med hjärnan? Humöret? Sömnen? Går det att arbeta samtidigt? Idrotta?

Fixar du 72 timmar?

Länsstyrelsen utmanar länets invånare att under tre dygn vecka 39 laga all sin mat med hjälp av innehållet i krislådan. Frukost, lunch, middag, mellis – allt. Åtta av er – en från varje kommun – kommer vi att skicka en krislåda till. (Plus två jokrar.) Det vi begär i utbyte är att ni spelar in en kort film varje dag på era mobiler och berättar hur det går. Och sprider i sociala medier.

Anmäl dig längre ner på sidan om du vill vara med i utmaningen. Vi söker en blandning av män/kvinnor, unga/gamla, kropps- och kontorsarbetare, hurtbullar/soffpotatisar, boende i gles- och trängselbygd, ensamhushåll/familjer, etc.

Länsstyrelsen gör urvalet och skickar en varsin komplett krislåda till de tio utmanarna.

Regler

 • Utmaningen pågår under dygnen tisdag, onsdag och torsdag den 27–29 september, mitt under Krisberedskapsveckan.
 • Du måste vara minst 18 år på startdagen (den 27 september 2022) för att delta.
 • Du måste vara fullt frisk. Även om utmaningen utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer Länk till annan webbplats. är det omöjligt att veta hur varje individ kommer att reagera. Alla deltar på egen risk. Om du blir sjuk är det viktigt att du avbryter utmaningen.
 • Länsstyrelsen bestämmer innehållet i krislådan. Alla krislådor har samma innehåll.
 • Du får bara äta det som finns i krislådan under de 72 timmarna utmaningen pågår.
 • Du får inte använda kylskåp, frys, spis, vattenkokare, kaffebryggare eller annan elektronisk utrustning för hantering av mat och dryck till dig själv.
 • Du får bara tillaga mat och dryck på det stormkök som finns i krislådan.
 • Du får ta vatten från kranar, både för att dricka och för att laga mat.
 • Du får komplettera med mat som växer på din tomt eller i skogen (lingon, blåbär, hjortron, svamp, etc).
 • Du måste kunna filma dig själv minst en gång om dagen (under minst en minut) och berätta hur det känns, svara på några frågor och skicka filmen till Länsstyrelsen senast 15.00 samma dag. Du måste godkänna att Länsstyrelsen sprider filmerna och ditt namn i sina kanaler.
 • Du ska berätta om utmaningen på de sociala medier som du använder.

Vad finns i lådan?

Specialkost och allergier

Innehållet i lådorna kommer att vara identiskt. Det betyder att du som har kostallergier själv ansvarar för att hålla koll på vilken mat du måste undvika.

Krisberedskapsveckan

Varje år arrangeras Krisberedskapsveckan av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. I år genomförs veckan mellan 26 september och 2 oktober.

OBS: Regeringen och MSB rekommenderar en veckas hemberedskap. Inte 72 timmar.

Var:
Hela Jämtlands län
Kostnad:
Evenemanget är kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
06 sep 2022

Intresseanmälan

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din intresseanmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 6 september klockan 23.55.

Kontakt

Henrik Harr

Kommunikatör