Livsmedelsrådet i Jämtlands län
Livsmedelsrådet har bildats av Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen för att stärka samarbetet kring hållbar livsmedelsproduktion. Målet är att aktörer ska kunna utbyta idéer och arbeta tillsammans för att genomföra regionens livsmedelsstrategi.
Livsmedelsrådet ska möjliggöra idé- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer från näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer, för att skapa förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning. För att uppnå detta har Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen har utformat ett Livsmedelsråd, tillsammans med berörda aktörer inom livsmedelsområdet.
Livsmedelsrådet är en plattform för att utforma och förankra färdriktningen för det regionala arbetet genom länets livsmedelsstrategi med tillhörande handlingsplaner och vara drivande i genomförandet av dessa.
Aktuellt
- Påbörjat revideringsarbete av den regionala Mat- och livsmedelsstrategin.
- Förstudie livsmedelssektorn Jämtlands län.
Livsmedelsrådet ska utgöra en plattform för att utforma och förankra den övergripande färdriktningen för det regionala arbetet genom länets livsmedelsstrategi med tillhörande handlingsplaner.
Livsmedelsrådet ska även möjliggöra idé- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer från näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer.
Livsmedelsrådet ska delta i den fortlöpande utvecklingen av den regionala Livsmedelsstrategin och de regionala handlingsplanerna samt vara drivande i genomförandet av dessa.
Livsmedelsrådet ska särskilt
- stimulera ökat samarbete mellan olika aktörer
- följa upp föreslagna åtgärder
- identifiera synergieffekter och målkonflikter inom livsmedelsområdet i relation till övrig samhällsutveckling
Förvaltare
Livsmedelsrådet förvaltas gemensamt av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län.
Ett delat förvaltarskap ger möjligheter att utveckla samarbetet, hitta samverkansfördelar och lösa målkonflikter i de två organisationernas uppdrag.
Organisation
Livsmedelsrådet är organiserat i fyra olika funktioner som alla arbetar mot samma syfte och mål, men som representerar olika nivåer av beredande och beslutande inom deltagande aktörers organisation.
Styrgruppens uppgift är att, genom fortlöpande strategisk ledning, säkerhetsställa att Livsmedelsrådet drivs enligt de intentioner som beslutats. Styrgruppen ska också samordna samverkan mellan deltagande aktörer i Livsmedelsrådet.
Styrgruppen består av presidiet ur Regional Utvecklingsnämnden och Landshövdingen. Ordförandeskapet alterneras årsvis mellan Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen.
Livsmedelsrådet består av beslutsfattare för kommuner, intresseorganisationer och myndigheter som alla har en roll i livsmedelskedjan och en påverkan på livsmedelsproduktionen i Jämtlands län.
Ordförandeskapet växlar mellan Länsstyrelsen (landshövdingen) och Region Jämtland Härjedalen (regionråd).
Sekretariatet sköter Livsmedelsrådets löpande administration och samordnar rådets verksamhet. Sekretariatet utgör länken mellan Styrgrupp, Livsmedelsrådet och Partnerskapet.
Sekretariatet för Livsmedelsrådet utgörs av tjänstemän vid Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen
Består av medarbetare från deltagande kommuner, intresseorganisationer och myndigheter. Partnerskapet är en samordning och samverkansfunktion på operativ nivå. Partnerskapet är motorn i Livsmedelsrådets arbete och ska inom sina egna ansvarsområden effektuera beslutade handlingsplaner, arbeta fram kommande handlingsplaner samt omvärldsbevaka och föreslå åtgärder för Styrgrupp och Livsmedelsrådet.
Regionala utvecklingsnämnden fastställer handlingsplanerna efter förslag från partnerskapet.
Partnerskapet leds av Torsta AB på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen.
Kontakt
-
Maria Pettersson
Biträdande enhetschef
Telefon 010-2253535
Malin Nyqvist Ljungberg
Region Jämtland Härjedalen - Processledare jord, skog och vatten
Telefon 063-14 66 03