Livsmedelsrådet i Jämtlands län

Livsmedelsrådet har bildats av Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen för att stärka samarbetet kring hållbar livsmedelsproduktion. Målet är att aktörer ska kunna utbyta idéer och arbeta tillsammans för att genomföra regionens livsmedelsstrategi.

Livsmedelsrådet ska möjliggöra idé- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer från näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer, för att skapa förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning. För att uppnå detta har Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen har utformat ett Livsmedelsråd, tillsammans med berörda aktörer inom livsmedelsområdet.

Livsmedelsrådet är en plattform för att utforma och förankra färdriktningen för det regionala arbetet genom länets livsmedelsstrategi med tillhörande handlingsplaner och vara drivande i genomförandet av dessa.

Aktuella evenemang

Inga aktuella evenemang.

Pågående verksamhet

Påbörjat revideringsarbete av den regionala ”Mat- och livsmedelsstrategin”

Livsmedelsrådet ska utgöra en plattform för att utforma och förankra den övergripande färdriktningen för det regionala arbetet genom länets livsmedelsstrategi med tillhörande handlingsplaner.

Livsmedelsrådet ska även möjliggöra idé- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer från näringsliv, offentlig förvaltning och intresseorganisationer.

Livsmedelsrådet ska delta i den fortlöpande utvecklingen av den regionala Livsmedelsstrategin och de regionala handlingsplanerna samt vara drivande i genomförandet av dessa.

Livsmedelsrådet ska särskilt

  • stimulera ökat samarbete mellan olika aktörer
  • följa upp föreslagna åtgärder
  • identifiera synergieffekter och målkonflikter inom livsmedelsområdet i relation till övrig samhällsutveckling

Förvaltare

Livsmedelsrådet förvaltas gemensamt av Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Ett delat förvaltarskap ger löpande tillfällen att utveckla samar­betet, hitta samverkansfördelar och lösa målkonflikter i de två organisationernas uppdrag.

Organisation

Livsmedelsrådet ska organiseras i fyra olika funktioner som alla arbetar mot samma syfte och mål, men som representerar olika nivåer av beredande och beslutande inom deltagande aktörers organisation.

 

Livsmedelsrådets uppbyggnad Förstora bilden

Livsmedelsrådets utformning, tryck för större bild

Styrgruppens uppgift är att, genom fortlöpande strategisk ledning, säkerhetsställa att Livsmedelsrådet drivs enligt de intentioner som beslutats. Styrgruppen ska också samordna samverkan mellan deltagande aktörer i Samverkansgruppen.

Styrgruppen består av presidiet ur Regional Utvecklingsnämnden och Landshövdingen. Ordförandeskapet alterneras årsvis mellan Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen.

Samverkansgruppens består av beslutsfattare för kommuner, intresseorganisationer och myndigheter som alla har en roll i livsmedelskedjan och en påverkan på livsmedelsproduktionen i Jämtlands län.

Rådet ses fyra gånger per år. Ordförandeskapet sköts omväxlande av Länsstyrelsen (landshövdingen) och Region Jämtland Härjedalen (regionråd).

Sekretariatet sköter Livsmedelsrådets löpande administration och samordnar rådets verksamhet. Sekretariatet utgör länken mellan Styrgrupp, Samverkansgrupp och Partnerskapet.

Sekretariatet för Livsmedelsrådet utgörs av tjänstemän vid Länsstyrelsen och Region Jämtland Härjedalen

Består av medarbetare från deltagande kommuner, intresseorganisationer och myndigheter. Partnerskapet är en samordning och samverkansfunktion på operativ nivå. Partnerskapet är motorn i Livsmedelsrådets arbete och ska inom sina egna ansvarsområden effektuera beslutade handlingsplaner, arbeta fram kommande handlingsplaner samt omvärldsbevaka och föreslå åtgärder för Styrgrupp och Samverkansgrupp.

Regionala utvecklingsnämnden fastställer handlingsplanerna efter förslag från partnerskapet”

Partnerskapet leds av Torsta AB på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen

Livsmedelsrådets Styrgrupp sammanträder 2–4 gånger per år,

Samverkansgruppen sammanträda 2 gånger per år

Sekretariatet sammanträder löpande.

Partnerskapet träffas 8-10 gånger per år

Europeiska jordbruksfondens logotyp, blå flagga med massor av stjärnor

Kontakt

Theresia Grön

Region Jämtland Härjedalen - Regional mat och livsmedelsstrategi

Malin Nyqvist Ljungberg

Region Jämtland Härjedalen - Processledare jord, skog och vatten

Telefon 063-14 66 03

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss