Publiceringsdatum: 12 april 2020

SMHI varnar för storm klass 2 i Jämtlands län

Foto: Mostphotos.com

Allmänheten varnas för den storm som förväntas dra in över Jämtlands inland under annandag påsk 13 april 2020. Från tidig måndag morgon och fram till kvällen väntas stormbyar klass 2.

Ovädret beräknas medföra stormvindar upp till cirka 25 meter per sekund, nordvästlig vind. De hårda vindarna väntas avta under måndag kväll.

Allmänheten uppmanas att ta det försiktigt då det finns risk för kringflygande föremål. Kommunikationer, telefonnät och vägar kan påverkas av ovädret.

Det blir rejält blåsigt även i fjällen där det väntas hårda vindar i kombination med snöfall och drivande snö redan från i dag, påskdagen. En klass 1-varning är utfärdad för Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Följ väderläget

För mer information kan du lyssna på Sveriges radio P4 Jämtland och följa väderutvecklingen på SMHI:s webbplatslänk till annan webbplats. På DinSäkerhet.selänk till annan webbplats och krisinformation.selänk till annan webbplats hittar du mer information om hur du kan förbereda dig för en storm. För information om länets vägar påverkas av vädret, gå in på trafikverkets webbplats.

Länets aktörer samverkar

På grund av vädervarningen har ett antal organisationer i länet under söndagen haft ett regionalt samverkansmöte för att få mer information och få möjlighet till förberedelser.

Det här innebär en varning klass 2 storm

Definition för Varning klass 2 stormbyar: vindbyar från 25 meter per sekund upp till 30 meter per sekund. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 meter per sekund eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass. (SMHI:s definition)

Kontakt