Publiceringsdatum: 24 februari 2019

Varning för stormbyar och storm i Jämtlands län

Foto: Mostphotos.com

SMHI varnar för klass 2 stormbyar i Jämtlands läns inland och klass 2 storm i Jämtlandsfjällen söndag eftermiddag och kväll.

Allmänheten uppmanas att följa läget via myndigheter och medier, och att inte ge sig ut på vägar eller i fjällen under ovädret. Det är också viktigt att förbereda sig på de elavbrott som kan uppstå som en konsekvens av de hårda vindarna.

Från sent söndag eftermiddag väntas väst- eller nordvästliga stormbyar, upp till 25 meter per sekund. Över Härjedalen mycket hårda vindbyar, 21-24 meter per sekund. Vinden väntas avta tidigt under måndagen.

På grund av vädervarningen genomför Länsstyrelsen tillsammans med ett antal organisationer i länet ett regionalt samverkansmöte under söndagen, för att få mer information och få möjlighet till förberedelser.

Följ väderläget

För mer information kan du lyssna på Sveriges radio P4 Jämtland samt följa väderutvecklingen på SMHI:s webbplatslänk till annan webbplats.

Trafikläget

Trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats finns information om eventuella störningar och nedstängningar i väg- och järnvägstrafiken.

För information om trafikläget och eventuella störningar i busstrafiken, se Länstrafikens webbplatslänk till annan webbplats.

Svar på frågor om stormar och oväder

På webbplatsen Krisinformation.selänk till annan webbplats finns myndigheternas svar på vanliga frågor om stormar och oväder.

DinSäkerhet.selänk till annan webbplats hittar du mer information om hur du kan förbereda dig för en storm.

Det här innebär en varning klass 2 stormbyar:

Vindbyar från 25 meter per sekund upp till 30 meter per sekund. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 meter per sekund eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass (källa SMHI).

Det här innebär en varning klass 2 storm:

Medelvind på minst 25 meter per sekund. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen (källa SMHI).

Information in english

For information in english, please visit www.krisinformation.se/enlänk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktnummer till samordningsstaben

Tillfälligt aktiverat nummer