29- 03 jul aug klocka 00.00 - 00.00

Yranveckan i Residensträdgården

Residensträdgården i Östersund. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Det har blivit allt från teater, litteratur och musik till tårta, mat och medaljer när vi traditionsenligt har öppnat Residensträdgården under Yranveckan.

– Det är viktigt för oss att finnas med när det är festligheter i stan. Jag tycker alltid att det är roligt att kunna bjuda in medborgarna till kulturupplevelser i den vackra trädgården, säger landshövding Jöran Hägglund.

Matakademien, som verkar för samverkan mellan länets matproducenter och konsumenter, delade under onsdagen ut årets utmärkelser och stipendier, samt ordnade smakprover från olika producenter.

Två författare pratade om sina kommande böcker

I trädgården berättade också två av länets författare om sina kommande böcker. På onsdagen kom deckarförfattaren Solveig Vidarsdotter till trädgården. Hon föddes i Jämtland och gav i höst ut deckaren Rävlystnad, som är den tredje och fristående delen i hennes serie som utspelar sig i Gäddede.

Torsdagens författargäst är Elin Olofsson från Offerdal. I augusti kommer hennes femte roman, Herravälde, där läsaren får följa med tillbaka till 1921; det år då kvinnor för första gången får rösta, men männen har fortfarande makt över allt.

Även musik i trädgården

Under onsdagen bjöd den samiska popfolksångaren Hanna Nutti från Valsjöbyn på sin egen musik och på torsdagen spelade det akustiska bandet Rut från västjämtland. Bandet består av Thea Richardsson, Ida Carlsén och Felicia Landén och de kommer att bjuda både på sin egen musik och andras.

Under fredagen finns det möjlighet att förkovra sig i jamska med Heimbygdas språkkommitté. Det blir bland annat quiz och frågestund. På lördagen sker befrielserörelsens högtidliga utdelning av årets hedersmedalj.

Samtalen under veckan leds av Annelie Lanner.

Program under veckan

Måndag 29 juli

14.00–16.00 Landshövdingens födelsedagsfirande med tårtkalas och musik med Jazz i Jämtland/Sjöbergs blandning. Anmälan görs i formuläret ovan.

Tisdag 30 juli

14.00–15.00 Smakprov på och samtal om Undantagets sommarteater­föreställning ”Jakten på Nils Holgersson”.

Onsdag 31 juli

12.00–15.30 Matakademiens matutmärkelsedag, med smakprover och utdelning av årets utmärkelser.

13.30–14.00 Samiska popfolksångaren Hanna Nutti från Valsjöbyn spelar egen musik.

14.00–15.00 Författarsamtal med Solveig Vidarsdotter, deckarförfattare från Frostviken.

Torsdag 1 augusti

13.30–14.00 Rut från Västjämtland bjuder på egna och andras låtar.

14.00–15.00 Författarsamtal med Elin Olofsson vars femte roman Herravälde kommer ut i augusti.

16.30–18.30 Nätverksmingel för länets kvinnor. Länsråd Susanna Löfgren bjuder in till ett tillfälle att träffas för att knyta nya kontakter.

Författaren Elin Olofsson och Johanna Almgren, assisterande tränare i ÖFK, berättar om sina erfarenheter.

OBS! Begränsat antal platser. Anmälan till minglet sker via mejl till maria.anstett-andersson@lansstyrelsen.se

Fredag 2 augusti

14.00–15.00 Jamskafestival

Heimbygdas Språkkommitté och NBV lär dig mer om det jamtska språket. Programmet innehåller bland annat quiz, allsång och fråga doktor där Dr Manne Ring från språkkommittén svarar på publikens frågor om krämpor och sjukdomar på klingande jamska.

Lördag 3 augusti

14.00 Medaljutdelning

Republiken Jamtlands Befrielserörelse delar ut sin hedersmedalj. I år går medaljen till personerna som driver Sikåsbua och den delas ut av president Ewert Ljusberg.

14.30-15.30 Hellman & Norlin

I år är det 30 år sedan Jakob Hellman släppte sitt hittills enda album ”… och stora havet”. I höst kommer han till Östersund med föreställningen Äntligen Borta, men redan under Yran får vi en unik inblick i hans tankevärld när han samtalar med Östersunds egen Annika Norlin, om låtskrivande, texter och om en kreativ process som aldrig stannat av. Dessutom framför Jakob Hellman en handfull helt nyskrivna låtar.

Med reservation för eventuella ändringar.

Bilder från Yranveckan förra året

VAR: Residensträdgården, Köpmangatan 22, Östersund (ingång från Residensgränd)

KOSTNAD: Fritt inträde

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt

Maria Anstett-Andersson

Utvecklare

Anneli Zetterström

Landshövdingens sekreterare