18- 20 sep 2019 klocka 12.00 - 14.15

Naturvårdskonferens 2019

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Välkommen till årets Naturvårdskonferens i Vålådalen, Jämtland, den 18–20 september.

Konferensen riktar sig i första hand till chefer inom naturvården på landets länsstyrelser. Olika myndigheter såsom Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Artdatabanken medverkar. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Jämtlands län är värdar för konferensen.

På programmet står dialog och samverkan inom naturvårdsarbetet och hur du som chef och ledare kan arbeta med dessa frågor i vardagen. Vi varvar detta med dialog kring aktuella frågor och nyheter från våra sakmyndigheter och som vanligt kommer även departementet att informera om senaste nytt. Konferensens sista dag, den 20 september, läggs dessutom budgetpropositionen. Vi lyfter goda exempel från länsstyrelser ute i landet och vi diskuterar utmaningar och möjligheter i vardagen, inte minst utifrån de nya ekonomiska förutsättningarna.

Program


Onsdag 18 september

Transfer kommer att erbjudas från Undersåkers tågstation (i anslutning till nattågets ankomst) samt i anslutning till Norrtågs ankomst (från Sundsvall) cirka 11.00. För er som anländer tidigare erbjuds möjlighet att köpa frukost på fjällstationen och möjligheten att ta en promenad i vackra Vålådalen.

För er som inte har möjlighet att ta tåget kan vi även erbjuda transfer från Åre/Östersund flygplats (avresa cirka 10.00, anpassad efter både SAS och BRA). Flygtransfern samordnas med transfer för er som åker Norrtåg.

12.00–13.00 Lunch

13.00–17.30 Välkommen och workshop kring dialog och samverkan inom naturvården. Se den digitala föreläsningsserien som förberedelse.

18.30 Middag


Torsdag 19 september

8.00–10.00 Information och dialog kring aktuella frågor

10.00–10.30 Information inför exkursion och presentation av nationalparksprocessen i Vålådalen-Sylarna-Helags

10.00–17.00 Exkursion

17.00–18.30 Bastu, badtunna och relax

19.00 Middag

Vi kommer att vara i området kring fjällstationen, i Vålådalens naturreservat under exkursionsdagen. Här finns mycket att se, reflektera kring och diskutera. Reservatet har ett högt besökstryck som ska samsas med en aktiv rennäring – och det är en utmaning att hantera det naturslitage som uppstått samtidigt som vi stimulerar friluftslivet. Du kommer också att få besöka naturum i Vålådalen och om vädret tillåter intar vi lunch i det fria. Räkna med en längre promenad/enklare vandring, men vi kommer också att erbjuda valmöjligheter.


Fredag 20 september

8.00–11.30 Information och dialog kring aktuella frågor.
Magnus Bergström, Miljödepartementet och Susanna Löfgren, länsrådsgrupp 6 och Länsstyrelsen Jämtland, informerar

11.30 Lunch

12.30 Information och dialog kring aktuella frågor

14.15 Fika

14.30 Avfärd hemåt

Transfer avgår till Undersåkers tågstation cirka kl. 14.30 (och vid behov vidare till Åre/Östersund flygplats). Ankomst till Undersåkers tågstation cirka 15.00 (Norrtåg mot Sundsvall avgår 15.24 och SJ mot Stockholm avgår 16.05). Vid behov fortsätter transfern till flygplatsen, ankomst senast 17.00. Extra transfer till Undersåkers tågstation för dig som åker nattåget hem går cirka 19.15 – passa på att njuta av reservatet på egen hand under eftermiddagen! Det finns möjlighet att köpa middag på Vålådalens fjällstation.

Ett mer detaljerat program blir klart i början av september.

Med reservation för ändringar.


Förberedelser

Inför konferensen uppmuntrar vi er att ta del av den digitala föreläsningsserien Dialog för naturvård, fem filmer á 20 min vardera. Filmerna är en bra grund för att skapa en givande diskussion om dialog och samverkan.

Klicka här för att öppna en ny flik med föreläsningsserien Dialog för naturvårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

VAR: Vålådalens fjällstation

KOSTNAD: Enkelrum (3 100 kronor inklusive måltider och fika, exklusive moms). Dubbelrum (2 550 kronor inklusive måltider och fika, exklusive moms)

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 31 jul 2019

Anmäl dig

Kontakt

Bitti Jonasson

Enhetschef Naturvårdsenheten