17 maj 2019 klocka 12.00 - 17.00

Kronprinsessan landskapsvandrar i Jämtland

Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Kronprinsessan Victoria under landskapsvandringen i Uppland den 12 september 2018. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Kronprinsessan Victorias 21:a vandring genom Sveriges landskap äger rum i och omkring Östersund den 17 maj 2019.

Kronprinsessan gör två stopp under besöket i Jämtland – Sportfältet och Andersöns naturresevat. Allmänheten och media är varmt välkomna att delta under hela dagen.

– Vi ser fram emot att få visa upp så många sidor av landskapet som möjligt under Kronprinsessans besök. Det blir både vacker natur, historia, friluftsliv och moderna verksamheter som parasport, berättar landshövding Jöran Hägglund.

Parasport på Sportfältet

Kronprinsessans dag i Jämtland inleds på förmiddagen med ett besök på Sportfältet i Östersund. Där får Kronprinsessan träffa spelare och ledare från IFK Östersunds parafotboll som berättar om sin verksamhet samt spelar en träningsmatch.

Vandring på Andersön

Nästa anhalt blir lunch på Andersöns naturreservat, cirka två mil sydväst om Östersund. Efter välkomsttal av landshövding Jöran Hägglund, lunch och en historielektion om Andersö skans av Jamtli börjar vandringen norrut genom naturreservatet.

Sammanlagt blir vandringen cirka sju kilometer lång. Vid hållpunkterna längs vandringen får Kronprinsessan och besökare lära sig om kulturmiljö vid Skansholmen och Kvarnbacken, geologi och naturvärden, Storsjöbygdens odlingslandskap och Storsjöns vatten.

– Vi har alla förutsättningar för att bjuda Kronprinsessan på en riktigt fin dag i Jämtland, säger landshövding Jöran Hägglund.

Program

10.15–11.15 Möte med IFK Östersunds parafotboll. Allmänheten är välkommen att vara med. Plats: Sportfältet, Lillsjövägen 10 vid ÖP-hallen.

11.00 Bussar för allmänheten avgår från busstorget till Andersön. Obligatorisk anmälan i formuläret nedan för att åka med bussen.

  • Vandra på Andersön cirka sju kilometer.

12.00 Landshövding Jöran Hägglund hälsar Kronprinsessan Victoria och alla besökare välkomna till Andersöns naturreservat och den södra entrén vid Skansholmen.

Kristoffer Sivertsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, informerar om Andersöns naturreservat och om upplägget för dagens vandring.

  • Vi bjuder på en lättare lunch, så långt det räcker.
  • Jamtli – Jämtlands läns museum – berättar om Andersöns strategiska läge under historien. 1651 påbörjades här bygget av en försvarsskans, men vad hände sedan? Genom ett kortare rollspel förflyttas vi för en stund några hundra år bakåt i tiden.

13.15 Vi lämnar Skansholmen och vandrar norrut ett kort stycke längs med grusvägen innan vi viker av längs stigen utmed Andersöns västra strand.

13.35 I den glesa gamla strandnära tallskogen berättar Pär Hedberg, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen, om tropiska bläckfiskar, bittra taggsvampar och andra naturvärden knutna till Jämtlands kalkrika berggrund.

14.00 Ankomst Kronstugan

14.15 Vid Kvarnbacken bland frodvuxna tallar, granar och lövträd stannar vi för att lyssna till Eva Karlsson, samordnare kulturmiljö på Länsstyrelsen, om kulturspår på Andersön, ödebyn och den för länet unika väderkvarn från 1700-talet som stått uppe på höjden.

14.45 Betesmarkerna på Andersöns nordvästra sida arrenderas av Niklas Persson och Camilla Landgren, Brunkulla gård. De berättar om fjällkor, fäbodar och sina tankegångar kring att driva gården och jordbruk i ett föränderligt klimat.

15.15 Vandringen når Oxmelsviken på Andersöns östra sida. Vid Storsjöns strand lyssnar vi till Ingemar Näslund, vattenstrateg på Länsstyrelsen, som berättar om Sveriges femte största sjö och dess naturvärden.

15.45 Vandringen avslutas vid Trefotsudden.

  • Vid Trefotsudden serverar scouterna varmkorv, så långt det räcker.

15.45–17.00 finns Sjöräddningssällskapet, Hej Främling och scouterna på plats och informerar om sin verksamhet.

17.00 Kronprinsessans avfärd samt bussar för allmänheten går tillbaka till Östersund.

Tiderna är ungefärliga.

Bra att veta

Parkering

Trafiken på Andersön kommer att stängas av. Parkering kommer att finnas vid Sunne kyrkoruin strax innan bron. Färjetrafiken mellan Isön och Norderön påverkas inte.

Buss till Andersön

Det kommer att gå bussar 11.00 från busstationen i Östersund till Andersön. Dessa återvänder från Andersön till busstationen cirka 17.00. Bussen är gratis men den som vill åka med måste anmäla sig i förväg i formuläret nedan.

Utrustning

Terrängen på Andersön är lättvandrad. Friluftskläder och vattenflaska rekommenderas.

Toaletter

Det finns utedass bland annat vid Start och Mål samt vid Kronstugan.

Karta

Karta över Kronprinsessans landskapsvandring i JämtlandPDF

Pressackreditering

Ingen föranmälan behövs, men ackreditering krävs för press och annan media. Ackrediteringsbricka kommer att delas ut på plats.

Kontaktperson för kommunikation samt ackreditering (senast 15 maj):

Henrik Harr, kommunikatör Länsstyrelsen Jämtlands län, henrik.harr@lansstyrelsen.se

Mer information och program läggs ut på denna webbsida så fort det är bestämt.

Läs mer om Kronprinsessans landskapsvandringar på Sveriges kungahus webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka plats på bussen till Andersön

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på lansstyrelsen.se/dataskyddlänk till annan webbplats

VAR: Andersön utanför Östersund

KOSTNAD: Evenemanget är kostnadsfritt

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 15 maj 2019

Kontakt

Anneli Zetterström

Landshövdingens sekreterare