Information om öppna rastskydd i fjällen med anledning av covid-19

Länsstyrelsens rastskydd i fjällen fyller en viktig funktion för fjällsäkerheten, därför kommer de fortsatt att hållas öppna.

Tills vidare ska rastskydden endast användas vid nödsituationer, till exempel vid extrema vädersituationer. Var då extra noga med att använda egna medhavda bestick, kåsor och matkärl samt håll generellt en god hygien. Övrig rast och vila sker utomhus för att minska risken för smittspridning.

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats och ge dig ut på tur bara om du känner dig fullt frisk.

Sjukvård, sjuktransporter och andra viktiga samhällsfunktioner belastas hårt under det pågående utbrottet av Covid-19. I händelse av olycka, sjukdom eller annat tillbud på fjället kan hjälpinsatser fördröjas. Var därför försiktiga i allmänhet och ta inga onödiga risker i samband med aktiviteter på fjället.

Tänk särskilt på konsekvenser för viktiga samhällsfunktioner med ett insjuknande i samband med flerdagarsturer långt från väg. På en dagstur är risken mindre att hinna insjukna och inte kunna ta sig hem för egen maskin.

Dessa restriktioner och önskade beteenden gäller även i våra öppna stugor i naturreservaten.

Kontakt