Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tid för extra stor hänsyn i fjällen

Från och med slutet av april och ett par veckor in i maj är det en extra känslig tid för renarna. Under denna period söker sig renen upp till fjället för att äta upp sig och samla kraft, för att sedan föda sina kalvar.

Om renen blir störd kan det orsaka stora problem. Vajan, renhonan, behöver ro att beta för att ha möjlighet att ta hand om sin kalv. Vajor som föder kalv för första gången är dessutom särskilt känsliga, blir de störda finns det risk att de överger den nyfödda kalven. Genom att visa extra hänsyn i renkalvningsområden hjälper du till att ge renarna lugn och ro och kalvarna får en bra start i livet.

Hur kan du hjälpa till?

  • Ta tillfället i akt att besöka andra fina naturmiljöer än fjällen. I vårt län finns många fina områden för bra friluftsliv. På vår webbsida Besöksmål Länk till annan webbplats. finns många förslag.
  • Om du ändå stöter på renar under kalvningstid – lämna dem alltid ifred! Sitt ner och vänta på att de flyttar sig, eller vänd tillbaka.
  • Tänk också på att du är skyldig att alltid hålla din hund kopplad på och i närheten av renbetesfjäll (rennäringslagen 93§). En lös hund kan orsaka stor skada för renarna den här tiden. I värsta fall kan vajan överge sin kalv om den blir störd.

Läs mer om hur du kan hjälpa till på webbsidan Hänsyn i fjällen. Där hittar du också ett infoblad med bra information: Välkommen till fjällvärlden och renens rike. Pdf, 578.6 kB.

Tillsammans tar vi ansvar och ser till att fjällets djur får leva ett ostört liv.


Kontakt

Länsstyrelsen Jämtlands län

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss