Anläggningar vid statliga fjälleder under pandemin

Naturvistelse och friluftsliv är hälsosamt och får oss att må bra. Under den pågående coronapandemin är det viktigt att alla besökare tar eget ansvar och följer de riktlinjer som gäller – även ute i naturen. Här får du information om vad som gäller för Länsstyrelsen Jämtlands läns anläggningar längs statliga fjälleder så länge pandemin pågår.

Information om rastskydd med anledning av covid-19

Länsstyrelsens rastskydd längs de statliga lederna i fjällen fyller en viktig funktion för fjällsäkerheten. Därför kommer de fortsätta att vara öppna. Så länge pandemin pågår ska rastskydden endast användas vid nödsituationer, till exempel vid extrema vädersituationer. Övrig rast och vila sker utomhus för att minska risken för smittspridning. Endast ett sällskap åt gången bör använda rastskydden.

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer Länk till annan webbplats., håll avstånd och ge dig ut på tur bara om du känner dig fullt frisk.

Övriga anläggningar

Dass, raststugor, vindskydd och eldplatser längs leder och i naturreservat och nationalparker kommer vara fortsatt öppna då de fyller en viktig funktion för säkerhet och tillgänglighet. Även här gäller att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


  • Tänk på att aldrig ge dig av ut om du har symptom på sjukdom.
  • Gör hellre dagsturer än långturer, då är det närmare hem om du blir sjuk.
  • Ta med dig handsprit och/eller tvål så att du kan hålla god handhygien även när du är ute.
  • Besök gärna mindre kända platser där risken för trängsel är mindre.
  • Med gratisappen Jämtlands Naturkarta får du hjälp att utforska nya områden nära dig. Om du laddar ner appen har du all information och en karta med dig i mobilen, där du kan se var du är även när du är offline. Länk till Jämtlands Naturkarta Länk till annan webbplats..
  • Om du är på en plats med mycket folk, sprid ut er och håll minst två meters avstånd mellan olika sällskap.
  • Vid eldstäder kan man turas om vid elden och sedan sprida ut sig och sitta med avstånd.
  • Var noga med säkerheten, utmana inte och utför prestationer efter förmåga.
  • Var rädd om naturen och om varandra!

Trygg vistelse i coronatider Länk till annan webbplats. (Svenska Turistföreningen)

Informationsmaterial för verksamhetsutövare inom friluftsliv och naturturism: Tips och exempel för friluftslivet under coronapandemin Länk till annan webbplats. (Naturvårdsverket)

Kontakt