Kulturmiljö

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar ger både upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag för att vårda dem. Vi fördelar även arkeologiska uppdrag till företag.

Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Vårdar du en kulturmiljö så att den bevaras för framtiden? Eller arbetar du för att göra en kulturmiljö mer tillgänglig och användbar? Du kan söka bidrag för det hos Länsstyrelsen.

Fornlämningar och fornfynd

Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd i länet. Kontakta oss om du till exempel upptäcker en skada på en fornlämning, har hittat ett fornfynd eller planerar ett arbete vid en fornlämning.

Utföra arkeologiska uppdrag

Vill du utföra arkeologiska uppdrag? Här hittar du aktuella upphandlingar och information om hur ditt företag kan lämna anbud.

Metallsökare

Vill du använda en metallsökare? Då behöver du först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Byggnadsminnen

Alla fastighetsägare behöver tillstånd från Länsstyrelsen för att göra ändringar i ett byggnadsminne.

Kyrkliga kulturminnen

Vill du ändra eller flytta ett kyrkligt kulturminne? Då kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Vi ger även råd om vård- och underhållsplaner.

Skydda kulturegendom

Kulturegendom som är av stor betydelse för vårt kulturarv behöver skyddas i händelse av krig. Länsstyrelsen har i uppdrag att både märka upp viss kulturegendom och att ha en plan för undanförsel av betydelsefull kulturegendom.

Bebyggelseinventeringen i Halland

Bebyggelseinventeringen har genomförts i alla länets kommuner för att identifiera Hallands mest kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse. Utgångspunkten har varit miljömålsarbetet och miljömålet God bebyggd miljö som bland annat syftar till att värna och långsiktigt förvalta kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Länsstyrelsen, alla kommuner i länet och Kulturmiljö Halland har gemensamt tagit fram bebyggelseinventeringen. Bebyggelsen som ingår i inventeringen har bedömts utifrån sitt kulturhistoriska värde.

Bebyggelseinventeringen utgör ett samlat kunskapsunderlag. Inventeringen innebär att kulturhistoriskt värdefull bebyggelse kan uppmärksammas på ett tidigt stadium samt en möjlighet för berörda att ta hänsyn till värdena i förvaltning och planering.

Sök i Bebyggelseregistret Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Hallands län

Välkommen att kontakta oss på:

Telefon 010 - 224 30 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss