Risk för vattenbrist - Grundvatten och vattendrag i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krafttag mot spridningen av gul skunkkalla

Människor i gula västar gräver upp invasiva växten gul skunkkalla intill ett vattendrag 

Vinbergs idrottsförening kämpar i gyttjan intill Vinån för att gräva upp den invasiva växten gul skunkkalla

Den gula skunkkallan är underskön men dominant! Låt dig inte förföras av den invasiva och förbjudna växten som tar över när den kommit ut i naturen.

Länsstyrelsen i Hallands län arbetar med att få ut information om invasiva främmande arter och skapa engagemang genom att samordna bekämpningar tillsammans med studenter, kommuner och olika slags föreningar.

  • Onsdagen den 14 maj var vi ute vid Fylleåns avrinningsområde vid Ullasjöbäcken, Nortorp. Andra årsklassen på programmet Artmångfald och Naturvård från Högskolan i Halmstad var delaktiga med bekämpningem. Frökolvar plockades bort och plantor grävdes upp.
  • Lördagen den 17 maj var vi och några markägare ute tillsammans med Falkenbergs kommun, Sportfiskarna och Ätrans vattenråd och bekämpade gul skunkkalla intill Vinån vid markerna runt Trustorps gård (se bild ovan). Ett tjugotal idrottare från Vinbergs idrottsförening kämpade i gyttjan och fick upp många stora plantor och frökolvar. Ätrans vattenråd gav föreningen en peng för insatsen.

Vid dessa bekämpningstillfällen får markägare en hjälpande hand att få igång bekämpning och stora bestånd tas bort. Vi följer upp dessa områden i samarbete med markägarna där de får ta ett större ansvar framöver för att fortsätta bekämpningen av gul skunkkalla.

Du kan hjälpa till

Skunkkallan behöver tas bort innan den skadar den biologiska mångfalden där den växer. Tänk på att du som markägare har en skyldighet och ett ansvar för att stoppa spridningen och ta bort gul skunkkalla från din mark.

Stoppa spridningen av gul skunkkalla genom att göra något av nedanstående:

  • Plocka bort kolvar som sprider frön
  • Hugg av plantor ett par decimeter under mark 2–3 gånger under sommaren. Då försvagas plantan men återkommer året efter.
  • Gräv helst bort den från egen mark innan den blir stor och tung.
  • Ta hand om avfallet på rätt sätt - lägg rötter och kolvar i sopsäckar som lämnas till kommunens återvinningscentral i avsedd container till förbränning.
  • Rapportera fynd till invasivaarter.nu

Film från Naturvårdsverket - Så tar du bort skunkkalla Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss