Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Frivilliga utbildas i hantering av nödvattenutrustning

Bilden visar en tank med nödvatten som står på ett släp.

På utbildningen kommer deltagarna att lära sig montera och hantera nödvattenutrustning.

Vatten, ett av våra viktigaste livsmedel. Men vad händer om tillgången plötsligt stryps och vi måste hantera nödvatten i stora mängder? I helgen håller Länsstyrelsen och den nationella vattenkatastrofgruppen Vaka, en utbildning för frivilliga i att hantera nödvattenutrustning.

– Frivilliga är en jätteviktig del i Sveriges civila försvar och beredskapsplanering, säger Emma Barkström, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Halland län. Tillsammans med Vaka planerar hon utbildningen som vänder sig till de frivilliga försvarsorganisationerna i Halland.

Utbildningsdagen sker i samarbete med Frivilliga automobilkårernas riksförbund, Frivilliga försvarsorganisationers samarbetskommitté Halland och Laholmsbuktens VA.

20-tal deltagare

Under dagen medverkar ett 20-tal personer från bland annat Sveriges Bilkårers Riksförbund, Svenska Försvarsutbildningsförbundet, Svenska Röda Korset och Frivilliga Flygkåren.

– Det är jätteroligt att vi har fått så stort gensvar från de frivilliga försvarsorganisationerna i Halland. Dagen kommer att innehålla både teoretisk utbildning och praktisk övning, berättar Emma Barkström.

Nödvattentankar

Fokus för utbildningen blir att praktiskt hantera och montera nödvattenutrustning, till exempel som montering av nödvattentankar och tillhörande logistik. Dagen kommer också att innehålla moment kring livsmedelshygien och säkerhet.

– Genom den här utbildningen förstärker vi länets beredskap och förmåga ytterligare. Våra frivilliga försvarsorganisationer blir en viktig resurs i att stödja kommuner och vattenproducenter vid olika former av kriser när det finns behov av nödvattendistribution, säger Emma Barkström.

Vad är VAKA?

Den nationella vattenkatastrofgruppen Vaka har bildats av Livsmedelsverket för att kunna stödja kommunala, regionala och nationella myndigheter vid en akut kris som påverkar dricksvattenförsörjningen.

VAka av personer från hela Sverige med kompetens inom bland annat dricksvattenproduktion, ledningsnät, miljö- och hälsoskydd, krisledning, säkerhet, räddningstjänst, smittskydd, geologi, laboratorieverksamhet och kriskommunikation.

Gruppen har en stor samlad erfarenhet av händelser såsom utsläpp i vattentäkter, stora läckor, förorenade ledningsnät, vattenbrist, översvämningar, ras och skred, höga flöden, strömavbrott samt andra olyckor/händelser som påverkat vattenförsörjningen.

Källa: Livsmedelsverket

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss