Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Smittskydd, inspektörer och beredskap – hur gör vi i krig?

Martina Lindegren, Projektledare på Miljösamverkan Halland, Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen och Angelica Nordlund, miljövårdshandläggare på Länsstyrelsen. Arrangörerna av dagen.
Ett fyrtiotal inspektörer, chefer och smittskyddsansvariga i Halland har samlats för att diskutera civil beredskap utifrån kopplingen livsmedel och hälsoskydd. Hur ser läget ut idag? Hur förbereder vi oss om en allvarlig kris eller krig inträffar? Målet är att oavsett läge kunna säkerställa trygg livsmedelsförsörjning och minska risken för smittspridning.
Kontrollen av livsmedel och hälsoskydd är viktig för samhället och måste fungera även i kriser och höjd beredskap. Säkra livsmedel, rent dricksvatten och kontroll av smittor stärker samhällets motståndskraft. Kommunernas inspektörer spelar en nyckelroll i detta arbete. Den här dagen handlade om att tydliggöra deras viktiga uppgift och om hur vi kan stötta varandra – både inom och mellan kommuner, berättar Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.
Konferensen Dialog kring civil beredskap för livsmedels- och hälsoskyddsfrågor i Hallands län arrangerades under tisdagen av Miljösamverkan Halland tillsammans med Länsstyrelsens veterinärenhet och miljövårdsenhet.
Miljösamverkan Halland har som mål att öka utbytet av erfarenheter och dialog mellan olika aktörer i samhället i dessa frågor. Därför var det väldigt viktigt för oss att anordna den här dagen, säger Martina Lindegren projektledare på Miljösamverkan Halland.
Ett späckat schema från fred till krig
Konferensen gav deltagarna en tydligare bild av vilka kriser eller händelser vid höjd beredskap som kan påverka Halland. Framför allt diskuterades hur aktörerna kan samarbeta för att hantera dessa på ett effektivt sätt – med målet att stärka länets beredskap vid smittoutbrott eller kontaminerade livsmedel. Även vårt inträde i Nato och vad det innebär för kommunernas verksamhet kopplat till hälsoskydd- och livsmedelstillsyn var en viktig fråga som diskuterades.
Stabila och motståndskraftiga system för livsmedels- och dricksvattenförsörjning är en av sju grundläggande riktlinjer för civil förmåga inom Nato. Det gör att kontrollen av vårt dricksvatten och livsmedel är viktig både fredstid, vid höjd beredskap och i krig. Försvarsmakten deltog under konferensen för att förtydliga sin roll och vad de kan ha för behov av stöd från samhället i händelse av höjd beredskap.
Kommunerna ska ha planer för sin beredskap
Kommunerna har tydliga krav på sig att ha beredskapsplaner för livsmedelstillsyn och vad de ska innehålla. Livsmedelsverket har tagit fram vägledningar inom området, och Länsstyrelsens roll är att samordna arbetet och underlätta samverkan mellan kommunerna.
Länsstyrelsen har också en tillsynsvägledande roll enligt miljöbalken utifrån hälsoskyddsperspektivet, berättar Angelica Nordlund, miljövårdshandsläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.
Viktigt med smittspårning
Om inte rutiner och regelverk följs kan det uppstå smittor i livsmedelshanteringen. En viktig del av livsmedels- och hälsoskyddskontrollerna är att förebygga smittspridning. Det kan vara svårt att veta var en smitta uppstår och om det är en medveten spridning av smittan eller inte. Rapporteringssystemet som används vid kontroller underlättar smittspårning och kan ge en viktig överblick över smittspridning. Dessa kontroller och system måste fungera nu i fredstid och även vid höjd beredskap och krig.
Vid krig kommer tillsyn av livsmedel och hälsoskydd att fortsätta i någon form. Fokus ligger då på att prioritera rätt insatser utifrån situationen och den personal som finns tillgänglig. Kommunerna ansvarar för att säkerställa säkra livsmedel och förebygga smitta – både i fred och krig.
Samarbete över gränser
Det finns redan idag en bra samverkan i Halland kopplat till livsmedels- och hälsoskyddsfrågor. Att titta gemensamt på beredskapsfrågor blir en naturlig fortsättning och fördjupning av detta samarbete. Hela länet behöver bygga en tydlig och långsiktig förmåga gällande livsmedelskontroller och hälsoskyddsfrågor. Att arbeta med beredskapsfrågor är inte längre ett sidouppdrag utan påverkar alla i någon mån.
Sammanfattningsvis kan man säga att en inspektör är en inspektör, oavsett om man från början har inriktning på kontroll enligt livsmedelslagstiftning eller miljöbalken. Vi kan alltså hjälpas åt, oavsett, säger Angelica Nordlund från Miljövårdsenheten på Länsstyrelsen i Hallands län.
Ja, och det viktiga är att man förbereder sig för något. Vi vet inte exakt hur en stor kris eller ett krig skulle påverka oss. Det kommer inte bli precis som man tror, men är man förberedd på någon form av händelse är man mer flexibel även om något annat händer, säger Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.
Höjd beredskap
Regeringen kan besluta om höjd beredskap om det exempelvis utbryter krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i övrigt i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet. Höjd beredskap ger regeringen större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut.
Information om höjd beredskap får du genom radio och TV. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal och ska snabbt kunna nå ut med viktig information till allmänheten vid kriser och höjd beredskap.
Kontakt
-
Marie Baaz
Länsveterinär
Telefon 010-2243423
-
Angelica Nordlund
Miljövårdshandläggare
Telefon 010-2243264