Risk för gräsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Halland högriskområde för fågelinfluensan

Bilden visar en höna med kycklingar.

Ett utbrott av fågelinfluensan pågår just nu i Skåne. Jordbruksverket har därför upprättat högriskområden för fågelinfluensan där alla halländska kommuner utom Hylte ingår.
– I högriskområde gäller särskilda regler för alla som håller fjäderfä och andra fåglar, säger Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det är nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och Jordbruksverket har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.

Särskilda regler gäller

Jordbruksverket har beslutat att upprätta högriskområden i delar av södra Sverige för att minska risken för spridning av fågelinfluensa. Det här gjordes även under säsongen 2023/2024. För Hallands del ingår Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka i de högriskområden som Jordbruksverket nu har beslutat om.

I högriskområdena gäller särskilda regler för alla som håller höns och andra fjäderfä och tamfåglar i fångenskap. Reglerna är de samma som tidigare gällt i områden som tidigare år ansetts vara högriskområde för fågelinfluensa. På Jordbruksverkets webbplats finns information för vad som gäller i högriskområde beroende på om du:

  • säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter från fjäderfän
  • inte säljer ägg, kött eller andra produkter
  • har fåglar i fångenskap för till exempel uppvisning och utställning
  • har hägnat fjäderfävilt.

Goda rutiner året om

De områden som Jordbruksverket nu upprättat som högriskområde är områden som tidigare år haft utbrott av fågelinfluensa på vilda och tama fåglar.

För att inte få in fågelinfluensa i sin besättning är det viktigt att ha goda smittskyddsrutiner och att i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar, säger Marie Baaz.

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa om vilka regler som gäller i högriskområden. Länk till annan webbplats.

Smittskydd och djurhälsa i Hallands län

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss