Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fler fåglar på Trönninge ängar tack vare målmedvetet arbete

En stor mängd skrattmåsar flyger i luften, i bakgrunden ser vi ett par hus och ett kyrkotorn som sticker upp bakom grönskande träd. 

I årets fågelinventering på Trönninge ängar kan vi se en kraftig ökning av antalet häckande vadare, änder och doppingar. Skrattmåsen som syns på bild noterades med 945 par. Foto: Patrik Olofsson

Naturreservatet Trönninge ängar, strax söder om Halmstad, är en av Hallands mest betydelsefulla fågellokaler. Nu visar en ny fågelinventering att insatser för att förbättra miljön har gett imponerande resultat och vi kan se en kraftig ökning av antalet häckande vadare, änder och doppingar.

I årets inventering noterades 65 häckande fågelarter, en markant ökning jämfört med 51 arter 2008 och 56 arter 2021. Framför allt har våtmarksfåglar som vigg, smådopping och snatterand ökat i antal. Ett särskilt glädjande resultat är att samtliga svenska doppingarter, förutom svarthakedoppingen, noterades under häcktid på Trönninge ängar.

De senaste årens åtgärder har verkligen visat resultat, och det är glädjande att se hur ängarnas fågelliv återhämtar sig och utvecklas. Genom att skapa bättre förutsättningar för både våtmarksfåglar och vadare, samtidigt som vi arbetar med predatorbekämpning, hoppas vi kunna säkerställa att Trönninge ängar förblir en viktig plats för både fåglar och naturintresserade besökare, säger Hans Bjuringer, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Riktade åtgärder ger effekt

Insatser som utökade våtmarker, röjning av buskage och träd samt predatorbekämpning har varit avgörande för framgången. Sedan 2019 bedrivs en riktad jakt för att minska rovdjur som räv, grävling, mink och kråka. Elstängsel och jakt används också för att hålla vildsvin borta från området. Åtgärderna skapar en tryggare miljö för fåglarna att häcka och föda upp sina ungar.

Resultat från inventeringen

Ett av inventeringens huvudsyften var att studera populationsutvecklingen av häckande vadare och se på eventuella effekter av de olika åtgärder som gjorts under de senaste åren. Inventeringen visar att exempelvis tofsvipan har gått från tre häckande par 2008 till 35 par 2024, och rödbenan har ökat från två till nio par under samma period. Även större strandpipare och skärfläcka har haft en positiv utveckling.

För kolonihäckande fåglar har riktade åtgärder gett rekordhöga antal. Backsvalan har gynnats av en konstgjord brink och uppvisade hela 130 bohål i år. Skrattmåsen, som fått fler små öar att häcka på, noterades med 945 par. Stora täta skrattmåskolonier är ett extra viktigt inslag vid våtmarker och på kustöar då måsarna ofta attraherar häckande tärnor, doppingar och änder som söker skydd bland de häckande måsarna.

Utmaningar kvarstår

Inventeringen 2024 visar att vissa fågelarter har minskat eller saknats helt jämfört med tidigare år. Sångsvan och knipa, som tidigare har häckat här, noterades inte under årets inventering, även om de setts vid andra tillfällen mellan inventeringsåren. Buskskvätta och gulärla saknades också, och inte heller gräshoppsångare kunde konstateras i år.

Busk- och trädfåglar har generellt haft en tuffare utveckling. Törnsångare och lövsångare, som minskade mellan 2008 och 2021, har nu stabiliserats på ungefär samma nivå som 2021. Kärrsångaren har dock fortsatt att minska. Bofinken, som tidigare var vanlig, har gått tillbaka mest av alla. Grönfink och gråsiska saknades helt i årets inventering.

Långsiktigt samarbete bakom framgångarna

Trönninge ängar har länge varit ett prioriterat område för fågelskydd. Länsstyrelsen i Hallands län har i samarbete med Halmstads Ornitologiska Förening genomfört åtgärder för att stärka området som livsmiljö för fåglar. Trönninge ängar är inte bara en plats för fåglar, utan också ett uppskattat besöksmål för naturintresserade. Inventeringen från 2024 är en tydlig påminnelse om hur rätt skötsel och åtgärder kan göra skillnad för vår biologiska mångfald.

Framtiden för vadarfåglarna längs Hallandskusten

De positiva resultaten från Trönninge ängar, där vadarfåglarna på allvar har börjat att återhämta sig, ger nytt hopp om att kunna vända den negativa trenden även på andra fina lokaler.

Projektet Myllrande kust i Halland – från tofsvipa till sydlig kärrsnäppa arbetar aktivt med att förbättra vadarnas häckningsframgångar på fler kustlokaler i Halland. Projektet är ett brett samarbete mellan privatpersoner, föreningar, myndigheter och markägare.

Kontakt

Patrik Olofsson (frågor om inventeringen) patrikcj.olofsson@gmail.com, telefon: 070-669 47 63

Alexander Bloemer (frågor om Myllrande-projektet och predatorkontroll) alexander@focusfauna.se, telefon: 070-330 43 23

Hans Bjuringer (reservatsförvaltning, frågor om övriga åtgärder på Trönninge ängar) hans.bjuringer@lansstyrelsen.se, telefon: 0703-727 135

Anders Wirdheim (frågor om fåglar och områdets utveckling över lång tid) anders.wirdheim@birdlife.se 0705-137 576

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss