Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Viktiga erfarenheter att vänta från Räddningstjänstens PFAS-utredning
Under hösten har Räddningstjänsten i Halmstad kartlagt släckinsatser där brandskum använts och där en eventuell förorening kan ha påverkat dricksvattenbrunnar. Just nu pågår provtagning av 16 platser runt om i kommunen. Inventeringen bekostas av Länsstyrelsen och är en del i vårt arbete med förorenade områden i länet.
Det är slutet av november. Miljökonsulten, som fått uppdraget av Länsstyrelsen, går längs dikesrenen vid en landsväg utanför Halmstad. Han tar metodiskt jordprover på en cirka 20 meter lång sträcka. Det görs 20 små hål som är 20 centimeter djupa, för att samla ett så bra underlag som möjligt.
Jordproverna ska användas för att analysera eventuell PFAS-förekomst i marken. Det är en del i en utredning som Räddningstjänsten Halmstad arbetat med under hösten. De har tittat på platser, från 1995 och framåt, där brandskum som kan ha innehållit PFAS använts vid släckinsatserna. Inventeringen visade 16 platser runt om i kommunen där det bedöms finnas risk för en förorening och dessa utreds nu med provtagning och analys. Prover kan tas från marken, i grundvatten eller på ytvatten.
Provtagningen bekostas av Länsstyrelsen, via medel som söks från Naturvårdsverket. Uppdraget kommer från regeringen, men syftet är att förbättra kunskapen om PFAS-förorenade områden och hur de kan åtgärdas.
Prover för att verifiera eventuell PFAS-förorening
Tillbaka till dikesrenen. För över trettio år sedan släckte Räddningstjänsten en bilbrand här på vägen och en av brandmännen har berättat att dåvarande fastighetsägare uttryckt oro för sin privata vattenbrunn. Då visste man inte om just PFAS-problematiken men reagerade ändå på att brunnen låg så nära släckplatsen. Nuvarande ägare är dock inte så oroliga. De använder en annan brunn för dricksvatten och har sedan tidigare installerat filter på sitt vattensystem. Men de tycker det är bra att saken undersöks.
Miljökonsulten berättar att för dem är projektet ganska unikt. De brukar oftast undersöka en avgränsad plats med syfte att hitta källan till PFAS-föroreningen. I detta projekt är områdena spridda över en hel kommun och därmed är förutsättningarna för provtagning väldigt varierad. Och de ska enbart verifiera om det finns PFAS i jorden eller vattnet, för källan (brandskummet) är ju redan identifierad.
Då är det viktigt att få in ett brett underlag, tar man få prover kanske det inte ger en rättvis bild av det aktuella läget. Då kan man kan träffa mitt i eller inte alls, berättar konsulten.
Han samlar sina jordprover i en märkt påse som ska skickas till laboratorium för analys. Sedan går han över till andra sidan vägen för samma procedur med nya jordprover.
Noggranna förberedelser
Även Räddningstjänsten Halmstad är på plats vid varje provtagning. De har arbetat med inventeringen sedan i höstas och har krävt mycket planering och administration. Samt en del kreativitet. De började med att gå igenom berörda släckinsatser i kommunen, gjorda efter 1995. Eftersom tidsspannet är stort användes förutom egen dokumentation bland annat Hallandspostens nyhetsarkiv, samtal med Räddningstjänsten personal och allmänhet. Allt för att verkligen hitta så exakta platser som möjligt, för att proverna – och i förlängningen resultaten, ska bli relevanta.
16 platser bedömdes alltså vara aktuella för provtagning. Räddningstjänsten har ringt runt till alla berörda markägare för att informera om situationen, hitta tider som passar för provtagning och ställa följdfrågor om de aktuella platserna. De berättar att den personliga kontakten har varit väldig viktig, för att bättre förstå förutsättningar och farhågor och på så vis kunna arbeta effektivare.
För Räddningstjänsten i Halmstad är det viktigt att genomföra inventeringen och se omfattningen av dessa släckinsatser. De vill ta ansvar och bidra med eventuella åtgärder, om det visar sig behövas. Det slutliga resultatet förväntas vara klar efter årsskiftet.
Erfarenheter att lära av
Provtagningen bekostas av Länsstyrelsen i Hallands län, men via statliga medel som söks från Naturvårdsverket. Länsstyrelsen är därmed huvudman för projektet och ansvarar bland annat för att upphandla konsult samt bidrar med stöd och kunskap. Projektet är en del i vårt breda arbete med förorenade områden i länet, där vi hanterar utredningar som denna, men även åtgärdsprojekt.
Vi ser att kännedom och kunskap om PFAS har ökat de senaste åren, även om det finns mycket kvar att lära. Tidigare fick Länsstyrelsen i större utsträckning vara drivande i att etablera projekt men nu kommer fler initiativ och förslag direkt från berörda aktörer. Precis detta är Räddningstjänstens utredning ett bra exempel på.
– Räddningstjänstens arbete är en viktig del i det stora arbetet med förorenade områden. Vi hoppas få nya kunskaper och viktiga erfarenheter att dela vidare, både här i länet men även nationellt, säger Malin Salberg, PFAS-samordnare på Länsstyrelsen i Hallands län.
Läs mer om PFAS-utredningen hos Halmstad kommun Länk till annan webbplats.
Läs mer om Länsstyrelsens arbete med förorenade områden Länk till annan webbplats.
FAKTA OM PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp syntetiskt framställda kemikalier som används brett i samhället, främst för att avvisa smuts, fett och vatten. De har även använts i brandskum på grund av förmågan att effektivt släcka bränder. På senare tid har riskerna med PFAS blivit kända, då de är mycket svåra för naturen att bryta ner och kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö.
Läs mer om PFAS, Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.