Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bekämpning av gul skunkkalla inom Fylleåns Natura 2000-område

Gul skunkalla

Under sommaren utfördes bekämpning av gul skunkkalla inom Fylleåns Natura 2000 avrinningsområde på en sträcka omkring 36 000 meter. Det innebär att Länsstyrelsen i Hallands län under sommaren 2024 utförde bekämpningsåtgärder på 67 procent av Fylleåns Natura 2000 avrinningsområde.

Fylleån är ett medelstort vattendrag som rinner från det småländska höglandet via fyra sprickdalssjöar till det halländska slättlandet. Fylleån är förutom att vara utpekat Natura 2000-område också klassificerat som nationellt särskilt värdefullt vattendrag och Ramsar-område. Avrinningsområdet inom Fylleån Natura 2000 har en av landets större förekomster av gul skunkkalla.

Ett av flera bevarandemål för Natura 2000 Fylleån är att främmande arter, får inte förekomma på ett sätt så att det påverkar naturligt förekommande arters långsiktiga överlevnad. Främmande arter som gul skunkkalla kan hota lokala arter genom ändrade konkurrensförhållande och på ett negativt sätt förändra hydrologin i Fylleån.

Arbetet med att bekämpa gul skunkkalla i området

Arbetet med att bekämpa gul skunkkalla i Fylleån är mycket kostsamt och tar tid eftersom det finns ett stort antal plantor i området. Den mest miljövänliga och kostnadseffektiva metoden är att gräva upp plantorna med handspade. Målsättningen är att få upp så mycket rotdelar som möjligt.

Det tar tid och man måste år efter år återkomma till påbörjade områden eftersom där finns en fröbank som lever kvar några år och nya små plantor etableras. Men antalet blommande plantor minskar år för år eftersom blomning sker först då plantan har blivit fem år gammal, säger Kent Lindqvist, naturvårdshandläggare inom invasiva främmande arter på Länsstyrelsen i Hallands län.

Ett viktigt arbetssätt när det gäller bekämpningen är att ta bort alla frökolvar tidigt under våren/försommaren. Tas frökolvar bort tidigt på säsongen stoppas spridningen av skunkkalla på ett effektivt sätt eftersom fröbanken av växten kan vara så lång som 8 - 10 år.

Om projektet

Länsstyrelsen i Hallands län fick under 2024 medel från EU Life projektet Grip on Life. Beloppet var på två miljoner kronor. Under sommaren anlitades därför tre företag som utförde bekämpning av gul skunkkalla. På platsen fanns även enstaka vita skunkkalla samt några fåtal hybrider, dessa har också tagits bort i samband med bekämpningen.

Ta del av hela rapporten om bekämpningen av gul skunkkalla inom Fylleåns Natura 2000 område Länk till annan webbplats.

Fakta om gul skunkkalla (LYSICHITON AMERICANUS)

Gul skunkkalla är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.

Gul skunkkalla är en flerårig och storvuxen ört som härstammar från Västra Nordamerika. Den blommar från april/maj och sprids främst med frön via vattendragen. Arten blommar med små gulgröna blommor samlade i en avlång blomkolv som omges av 3–4 dm långt hölsterblad. Frukterna är små gröna bär som är mogna i juli-augusti. Bladen är tungliknande, glansiga och läderartade som kan bli upp till 1,5 meter långa.

Gul skunkkalla trivs bäst längs stränderna vid vattendrag, i näringsrika sumpskogar, dammar och diken.

Gul skunkkalla är ett hot mot biologiska mångfalden genom sina täta bestånd och kan på sikt påverka hydrologin negativt i mindre vattendrag.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss