Högt vattenstånd i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lyckad bekämpning av guldkolv i Skärsjön

Bild på guldkolv

Under sommaren har det pågått bekämpning av den invasiva främmande växten guldkolv (orontium aguaticum) i Skärsjön, i västra delen av området för Åkulla bokskogar i Varbergs kommun.

I området bekämpades guldkolv mekaniskt genom att man grävde upp dem med handspadar. Sjön delades in i tio olika zoner som baserades på, dels observationer från artportalen, dels från Länsstyrelsens egen notering som gjordes i maj.

Blomställningar togs om hand för att förhindra spridning och samlades i säckar som sedan lämnades till kommunal anläggning för förbränning. Varje planta grävdes upp för att läggas på en säker plats på land inom torr mark och därmed torka ut växten, berättar Kent Lindqvist naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

På de flesta platserna gick det relativt bra att gräva upp plantorna eftersom där var bottenstruktur i form av sand. Det var särskilt i ett område som bottenstrukturen var mer stenig och med rikligt död ved, vilket gjorde det svårt att gräva upp plantorna just där. I rapporten som togs fram i samband med arbetet finns det bilder som visar hur det såg ut före bekämpningen och efter bekämpningen. I några av områdena var beståndet av guldkolv ganska tätt bevuxet och där täckte det vattenytan ganska mycket. Inom de andra zonerna bestod beståndet mer av utspridda plantor.

Bekämpningen fortsätter nästa år

Med stor sannolikt kommer det att växa en hel del plantor av guldkolv i Skärsjön även nästa är. Det beror dels på att det finns fröer kvar på botten, dels på att det finns fragment av jordstammar kvar, så kallade rhizomer. I år utfördes bekämpningen ganska sent (juli-augusti). Det är för sent eftersom förställningarna redan hade börjat mogna och falla i vattnet.

Det vi tar med oss från årets bekämpning är att starta med bekämpning av guldkolv under maj nästa år och därmed förhindra fröspridningen. Under maj/juni blommar guldkolv med gyllene kolvar som syns mycket bra och det går därmed snabbare att identifiera växten och ta bort den.

Det kommer att ta några år att få bort guldkolv i Skärsjön så det gäller att vi kan fortsätta arbetet framöver. Vi vill fortsätta med bekämpningen även under nästa år, så vi kommer därför att ansöka om förlängning av arbetet hos Havs- och vattenmyndigheten, säger Christian Harlos, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Fakta om guldkolv (orontium aguaticum)

Guldkolven är en flerårig ört med krypande jordstam. Bladen är samlade i en rosett. Bladskaftet är cirka 10–40 centimeter lång och längre än bladskivan. Bladskivan är cirka 10–40 centimeter och är mörkt blåaktigt grön med sammetslyster på ovansidan och blekare undersida. Bladen är avlånga elliptiska med avsmalnande eller rundad bas. Nerverna löper parallellt utom nära basen. Blomställningen består av en 2–10 centimeter lång klargul kolv som tillsammans med skaftet blir ungefär lika lång som bladen. Den saknar hölsterblad. Frukterna är bär som delvis är inbäddade i kolven, en del blir gröna eller blågröna som mogna, varje frukt innehåller frön.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss