Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Seminarium om atlantlaxens utmaningar och framtid

en hoppande lax i ett forsande vattendrag

Frågan om den vilda laxen engagerar och berör många. Välkommen till ett seminarium onsdag den 25 september där vi får information om situationen för laxen. Vi ger även tid för en öppen diskussion där ni som deltar kan delge era tankar, erfarenheter och kunskaper.

Seminariet anordnas onsdag den 25 september mellan klockan 13.00-16.00 i Halmstad arena. Seminariet är öppet och kostnadsfritt men vi önskar en anmälan för att vara säkra på att lokal och fika räcker till alla. Anmäl dig senast söndag 22 september.

Detaljerat program och anmälan finns i kalendern

Seminariet arrangeras i samarbete mellan länsstyrelserna i Hallands, Skåne och Västra Götalands län, Havs- och vattenmyndigheten och Kattegatts kustvattenråd, samt SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Fyra frågor till länsfiskekonsult Erika Axelsson om seminariet

Varför har ni valt att anordna ett seminarium om lax?

Erika Axelsson

Erika Axelsson, länsfiskekonsulent.

Vi har under de senaste åren sett en nedgång av beståndet av atlantlax. Laxarna har sämre överlevnad i havet och färre laxar kommer tillbaka till vattendragen. Detta leder i sin tur till att mängden laxungar som föds per hektar i uppväxtområdena har minskat. Detta märker vi framför allt i den uppföljning vi gör med elfiske. 2024 inleddes med en svag uppgång av lax, det var väldigt få laxar som observerades i vattendragen. Något som fick många att reagera. Vi på Länsstyrelsen får många frågor om vad som görs för att förbättra laxens livsmiljö. Vi har därför valt att anordna ett laxseminarium tillsammans med Kattegatts kustvattenråd där vi får möjlighet att kommunicera de tankar och förslag som finns för att värna och på sikt stärka laxbeståndet.

Vilka är målgrupp?

Alla som på något sätt arbetar med fiskförvaltning, biotopvård, eller har kunskap och lokalkännedom om laxen i Halland eller är intresserade av lax. Det kan exempelvis vara fiskevårdsområdesföreningar, sportfiskarna, fritidsfiskare, vattenråd, kommunekologer, naturskyddsföreningen, fiskevattenägarna med flera.

Vad kan man som besökare förvänta sig?

På seminariet får du den senaste lägesbilden om hur det går för atlantlaxen. Det finns möjlighet att ställa frågor direkt till forskare från Sveriges Lantbruksuniversitetet SLU, Havs- och vattenmyndigheten med flera och ta del av de förslag på regleringar som kan bli aktuella att införa för att skydda beståndet av atlantlax.

Varför är denna dag viktig?

För att vända den negativa utvecklingen behöver vi mer kunskap om laxbeståndet, framför allt vad som händer med laxen i havet. Vi behöver samtidigt fortsätta att restaurera och återskapa lek- och uppväxtområden i våra vattendrag och vidta olika förvaltningsåtgärder. Seminariet blir en möjlighet för oss att höja vår kunskap inom området samt tillsammans diskutera hur vi alla gemensamt kan jobba vidare för att stärka beståndet av atlantlax.

Media välkomnas

Media är välkomna att besöka seminariet under hela eller delar av programmet.

Kontakt

Anne Udd

Samordnare Kattegatts kustvattenråd

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss