Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två fall av blåtunga är konstaterat i Halland

Betande kor med solen som går ner i bakgrunden

Genrebild på kor. Korna på bilden är inte smittade med blåtunga.

Två fall av djursjukdomen blåtunga har konstaterats i Halland, ett i Laholms kommun och ett i Falkenbergs kommun.

Uppdatering 2024-09-19

Hittills har sex fall av blåtunga konstaterats i Halland. Fler positiva fall är att vänta så länge knottsäsongen pågår, men utbrottet kommer troligtvis att klinga av inom några veckor.

Jordbruksverket har nu hävt samtliga restriktioner för de hittills smittade gårdarna och inga nya restriktioner kommer att utfärdas. Sjukdomen är dock fortsatt anmälningspliktig.

Nya fall av blåtunga kommer framöver enbart att redovisas hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Aktuellt smittläge för blåtunga, SVA Länk till annan webbplats.

Det är ett får och en ko i Halland som har insjuknat i virussjukdomen som sprids via svidknott.

För de drabbade gårdarna gäller det inte längre några restriktioner. Jordbruksverket har den 17 september beslutat att dra tillbaka Sveriges fria status avseende blåtunga, det innebär att inga restriktioner längre kommer att utfärdas vid nya sjukdomsfall.

Blåtunga är en virussjukdom som bara drabbar idisslare och kameldjur. Sjukdomen kan inte smitta människor.

Smittspridningen gick fort

Det första fallet i Sverige på 15 år konstaterades fredagen den 13 september i Uddevalla kommun. Det pågår utbrott i flera länder i Europa sedan ett år tillbaka. För cirka en månad sedan upptäcktes det första fallet i Danmark, och sedan dess har smittspridningen gått fort. Norge fick sitt första konstaterade fall för en vecka sedan.

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare och kameldjur. Människor kan inte bli smittade, men sjukdomen kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

— Blåtunga kan inte smitta människor och mjölk och kött från smittade djur är inte farligt att äta, säger Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Spridning via svidknott

Viruset sprids via svidknott och inte direkt mellan djur. Svidknott är inte aktiva under det kalla vinterhalvåret. Därför minskar risken för spridning när det blir kallare ute eftersom virus inte heller kan förökas i knott när dygnsmedeltemperaturen sjunker. Svidknott kan inte flyga särskilt långa sträckor, utan förflyttar sig högst några enstaka kilometer för egen maskin. Med vindens hjälp kan knotten förflyttas långa sträckor, som till exempel från Danmark över Nordsjön till Norge och Sverige. Svidknotten kan också förflyttas via djurtransporter.

Symtom hos olika idisslare

Viruset orsakar skador på djurens blodkärl.

Symtom hos får: Feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand. Fårets huvud kan svullna och det kan drabbas av hälta. Klövkapselavlossning kan förekomma.

Symtom hos nötkreatur: feber, nedsatt mjölkproduktion, såriga slemhinnor, ökad salivering och röda ögon. Nötkreatur kan få svullnader och sår i klövranden och bli halta.

Observera att en del smittade djur inte har några symtom.

Eftersom sjukdomen inte smittar direkt mellan djur utan genom svidknott, kan man förvänta sig att ett endast enstaka eller ett fåtal djur i en besättning uppvisar symtom.

Den som ser symtom hos djur som tyder på blåtunga eller annan allvarlig sjukdom, ska omgående kontakta sin veterinär.

Hur kan djurägare skydda sina djur?

  • Undvik knottrika beten.
  • Håll idisslarna inomhus vid tidpunkter som svidknotten är mest aktiva. Det är på natten, i skymning och i gryning.
  • Avvakta med att klippa fåren.

— Rådgör med din besättningsveterinär om du behöver vaccinera dina djur. Veterinären kan beställa vaccin från Statens veterinärmedicinska anstalt, säger Marie Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Mer information

På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om vad du kan göra som djurägare. Informationen uppdateras löpande med bland annat frågor och svar.

Blåtunga, Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Första fallet av blåtunga på 15 år, pressmeddelande från Jordbruksverket (mynewsdesk) Länk till annan webbplats.

Mer information finns även hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Blåtunga, SVA Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss