Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hallands akademis pristagare 2024
Linnea Henriksson, pop och jazzsångerska samt låtskrivare tilldelades idag Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor när Hallands akademis pristagare 2024 presenterades vid en pressträff på Halmstad slott. Jacob Holmström, kock, Olivia Schough, fotbollsspelare och Pär Connelid, kulturgeograf fick även priser för sina insatser i länet.
Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Linnea Henriksson, pop- och jazzsångerska samt låtskrivare.
Motiveringen för priset: Hallands Akademin 2024 har beslutat att Linnea Henriksson ska tilldelas Hallands Akademis stora pris som finansieras av Gekås och Carl Bennet AB. Linnea Henriksson är född och uppvuxen i Halmstad. Hon stod på scenen redan 1995, då hon deltog i Småstjärnorna som den spanska artisten Princessa.
Linnea Henriksson är en folkkär och kritikerhyllad svensk popsångare och låtskrivare. Sedan hennes debut "Till mina älskade & älskare" 2012 har hennes musik spelats över 250 miljoner gånger. Linnea Henriksson har dessutom lyckats med bedriften att skapa en modern julklassiker genom sin "Fira jul med mig" som sedan den släpptes 2019 blivit en av de 10 mest spelade jullåtarna år efter år.
I en SVT-serie har Linnea Henriksson och Tusse coachat en grupp högstadieelever i ett musikprojekt, för att se om musik kan göra den ofta tuffa högstadietiden lite enklare. Programmet hette "Den Blomstertid" och som senare blev nominerad till TV-priset Kristallen. Elevernas uppgift blev att tillsammans arrangera en sommarkonsert till avslutningen. De bildar band, skriver låtar och övar och på vägen får de stöttning av Linnea och Tusse med flera. Projektets syfte var att undersöka om musik kan hjälpa ungdomar att må bättre under högstadietiden.
Linnea har genomfört en mängd kritikerrosade turnéer över hela Sverige med svensk musik- och artistelit. Hon har även varit en mycket uppskattad medarbetare i Musikhjälpen 2014, 2015, 2017 samt 2021.
Priser och utmärkelser:
- 2013 - P3 Guld "Årets artist"
- 2015 - Alice Babs Jazzstipendium
- 2016 - Ulla Billquist-stipendietl181
- 2018 - P3 Guld "Årets Pop"
- 2023 - Skapas pris, som delas ut till upphovspersoner och musikskapare
som utmärkt sig extra under gångna året.
Hallands Akademis Bertebopris
Hallands Akademis Bertebopris på 50 000 kronor, tilldelas Jacob Holmström, kock. Jacob Holmström är bokstavligen uppvuxen bland kökets kastruller och redskap, innan han ens kunde gå. Detta tack vare pappa Stefan Holmström, välkänd Halmstadsprofil och krögare.
Efter utbildning gick kosan till Göteborg och Linnea, följt av Oslo på välkänd restaurang. Därefter till Paris på trestjärniga Astrance. Färden går vidare till Stockholm, där blev det år 2013 första Michelinstjärnan, för att åter igen år 2019 få den andra stjärnan. Detta kröns med att i december 2023 laga maten på Nobelbanketten.
Och nu åter till Halmstad tillsammans med hustru Emelie, där de driver restaurang Fyr. En plats där de på ett magiskt sätt förenar utsökt mat med människors möten, allt i en underbar miljö, där gästerna njuter av ljudet av vågornas brus. Restaurangen har blivit en plats där både smaklökar och själar får sin näring.
Efter att ha läst alla dina utmärkelser och uppdrag med bland annat i Guide Michelin, i White Guide, vinnare i Kockarnas kamp, framröstad som Kockarnas Kock och Nobelbanketten, så var det i år ett enkelt val för Akademin att utse dig till vinnare.
Hallands Akademis Pris till Olof von Dalins minne
Hallands Akademipris till Olof von Dahlins minne går till Olivia Schough. Prissumman är 50.000 kronor och sponsras av Falkenbergs sparbank.
Olivia är född och uppvuxen i Vanered i Drängsered. Här började fotbollen spela stor roll bland annat med ett av pappa Bertils hemsnickrade mål. Flyttade som tonåring med familjen till Falkenberg dit hon återkommer så ofta hon kan.
Mycket av Oliva handlar om fotboll. Olivia har spelat i många halländska klubbar med mera. Olivia debuterade i landslaget 2013, är historiskt den snabbaste målskytten. Var den som gav Sverige möjligheten att delta i OS 2016.
Inte nog med det, hon deltog också i Världsmästerskapet i fotboll 2019. Olivia är en stor förebild för alla inte minst för våra ungdomar.
Hallands akademis pris till Prins Bertils minne
Hallands akademis pris till Prins Bertils minne på 50 000 tilldelas Pär Connelid, kulturgeograf. Pär Connelid studerade arkeologi och kulturgeografi vid Stockholms universitet. Där blev han inspirerad att studera historiska landskap.
Halland och södra Västergötland har enorma lämningar av fornåkrar, vilket är unikt för Sverige. Åkrar som brukades för 1000, 2000 eller t om 3000 år sedan kan fortfarande ses i landskapet. Det agrara landskapet är som en historiebok. Dessa fornåkrar var nästan helt okända fortfarande på 1990-talet. Pär Connelid har funnit och karterat många av dessa fornminnen. Därför flyttade han 1999 till Varberg och bor fortfarande där.
Pär är den som har undersökt mest och vet nog mest om det halländska agrara landskapet. Han har också på ett pedagogiskt sätt förmedlat sina kunskaper till en mycket bred publik genom föreläsningar och ett otal visningar i landskapet. Pär Connelid är även starkt bidragande till restaureringen av det fina kulturlandskapet i Äskhults by utanför Kungsbacka- ett unikt projekt i Sverige.
Undervisning på Göteborgs universitet och Högskolan i Kristianstad om kulturlandskapets historia upptar numera nästan hälften av Pärs arbetstid. År 2021 blev han utnämnd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet för sina insatser.
Pär arbetar i sitt företag Kula AB. Han kallar sig historisk geograf.
Hallands Akademis motivering till att Pär Connelid får kulturpriset till prins Bertils minne är:
Pär är den som känner det halländska historiska landskapet bäst och har förmedlat sina kunskaper med en stor bredd. Pär är även den mest kunniga och anlitade historiska geografen i Sverige. Detta pris till Pär Connelid kan även ses som ett pris till det fantastiska halländska kulturlandskapet.
Sponsorer av akademins priser år 2024 är Gekås Ullared AB och Carl Bennet AB (Hallands Stora Akademipris); Bertebos stiftelse (Hallands Akademis Bertebo-pris); Falkenbergs sparbank (Hallands Akademipris till Olof von Dalins minne) och Hallands akademi (Hallands akademis pris till Prins Bertils minne).
Hallands akademi
Hallands Akademi bildades den 23 november 1998 med syftet att "sprida glans och ljus över den halländska vitterheten, främja halländsk identitet och sammanhållning samt understödja forskning och utveckling i Halland. Hallands Akademi har som mål att lyfta fram och stödja personer och initiativ som bidrar till att utveckla och berika det kulturella livet i Halland.