Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Nu bekämpas guldkolv i Skärsjön

Naturvårdshandläggare Kent Lindqvist gräver upp växten guldkolv i Skärsjön, Varbergs kommun.
Just nu pågår bekämpning av den invasiva främmande växten guldkolv (orontium aguaticum) i Skärsjön, i västra delen av området för Åkulla bokskogar i Varbergs kommun.
Under de senaste åren har den främmande växten guldkolv (Orontium aguaticum) spridit sig runt stora delar av Skärsjön som ligger i området för Åkulla bokskogar i Varbergs kommun. Guldkolv är en vattenlevande främmande våtmarksväxt som ursprungligen kommer från Nordamerika. Det är en art inom familjen kallaväxter som ofta odlas som trädgårdsväxt.
— Länsstyrelsen tar nu, i ett tidigt stadium, tag i att begränsa och hindra vidare spridning av guldkolv, som vi ser har ett invasivt beteende, säger Kent Lindqvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.
Guldkolv är första gången noterad i artportalen kring Karlsvik vid Skärsjön 1999. Det sägs dock att den har funnits i sjön åtminstone sedan 1970-talet. Växten har under de senaste åren fått en allt större spridning runt sjön, och riskerar att på sikt hota den biologiska mångfalden. Skärsjön är ännu den enda växtlokalen i naturlig miljö i Sverige, men det finns även exemplar i Norge.
Guldkolv kan förstöra för andra växter
Skärsjön är en näringsfattig klarvattensjö och en av de vetenskapligt mest värdefulla sjöarna i denna del av landet.
— Guldkolv ser ganska harmlös ut, men den har börjat bilda tillräckligt täta bestånd för att man kan se en risk för utskuggning av inhemsk flora, åtminstone på grunt vatten, förklarar Kent Lindqvist. I Skärsjön finns klotgräs som kan tänkas bli utskuggad och i kringliggande sjöar finns till exempel grovslinke, stjärnslinke, sjöhjortron och flytsäv. Dessa arter är hotade som sårbara i sin miljö och finns med på den så kallade Rödlistan från 2020.
I och med dess utbredning i Skärsjön finns det en risk att den sprids till andra sjöar och vattendrag i området.
— Det är därför lämpligt att guldkolv tas bort nu, medan den ännu är möjlig och ekonomiskt rimlig att bekämpa, fortsätter Kent Lindqvist att berätta. Nya främmande arter som bedöms utgöra en risk och som etableras i länet samt som bedöms ha ett invasivt växtbeteende har hög prioritet att skyndsamt hanteras, genom att förhindra spridning eller att utrota arten.
Guldkolv bekämpas bäst genom att med handspade gräva upp varje planta med roten. Frökolvarna tas om hand och lämnas till förbränning.
Fakta om guldkolv (orontium aguaticum)
Guldkolven är en flerårig ört med krypande jordstam. Bladen är samlade i en rosett. Bladskaftet är cirka 10–40 centimeter lång och längre än bladskivan. Bladskivan är cirka 10–40 centimeter och är mörkt blåaktigt grön med sammetslyster på ovansidan och blekare undersida. Bladen är avlånga elliptiska med avsmalnande eller rundad bas. Nerverna löper parallellt utom nära basen. Blomställningen består av en 2–10 centimeter lång klargul kolv som tillsammans med skaftet blir ungefär lika lång som bladen. Den saknar hölsterblad. Frukterna är bär som delvis är inbäddade i kolven, en del blir gröna eller blågröna som mogna, varje frukt innehåller frön.