Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Valresultatet för Halland är nu klart

Bilden visar två män vid ett bord som räknar röster.

Stefan Hallén, Beredskapsenheten och Martin Gometz, Samhällsbyggnadsenheten, har räknat och granskat valsedlar den här veckan.

Halland, vi har ett resultat. Länsstyrelsens slutliga räkning av EU-valet är nu klar. Det sista valdistriktet har rapporterats in till Valmyndigheten.
– Räkningen och kontrollen av länets valsedlar har flutit på väldigt bra, säger Alexander Mårtensson, valsamordnare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Den första kommunen, Hylte kommun, anlände till Länsstyrelsens röstmottagning redan klockan sju i måndags. Med sig hade de valsedlarna från kommunens valdistrikt. Totalt är det 212 valdistrikt i länet och enligt Valmyndighetens preliminära siffror var det 145 782 hallänningar som röstade i valet till Europaparlamentet, vilket motsvarar ett valdeltagande på 55,3 procent.

Alla dessa röster har nu hanterats, räknats och kontrollerats av Länsstyrelsen i flera led.

– Räknar man in kommunernas rösträkning under valkvällen räknas och kontrolleras valsedlarna sammanlagt fyra gånger. Vi har ett robust och rättssäkert valsystem i Sverige, säger Alexander Mårtensson.

Bedömning av ogiltiga valsedlar

Ungefär 50 medarbetare har under veckan räknat och kontrollerat valsedlarna. En del i processen har varit att granska och bedöma valsedlar som klassats som ogiltiga i den preliminära räkningen. En av de vanligaste orsakerna till att en röst bedömts som ogiltig är att det legat två valsedlar i ett kuvert.

– I de fall det varit två valsedlar på samma parti, har vi godkänt rösten som då tillfallit aktuellt parti. Är det däremot någon som lagt valsedlar från två olika partier i valkuvertet ogiltigförklaras den rösten. Något vi sett det här valet är att det har legat både en blank valsedel och en personvalsedel i samma kuvert, de har också blivit ogiltiga, berättar Alexander Mårtensson.

Bilden visar två kvinnor som granskar ett omslag (genomskinlig påse) med valsedlar.

Josefine Håkansson och Jennie Wallin, på Länsstyrelsens röstmottagning, var på plats i måndags för att ta emot de halländska kommunerna valsedlar. Den första kommunen, Hylte, anlände till Länsstyrelsen redan klockan sju på morgonen.

Endast ett kryss på valsedeln

Under veckan har Länsstyrelsen också räknat och granskat alla personröster. I de allra flesta fall har ett namn kryssats för i rutan, vilket är som det ska. I en del fall har flera namn kryssats på en och samma valsedel.

– Det är bara möjligt att personrösta på en kandidat. I fall där en valsedel haft flera kryss har rösten tillfallit partiet, men rösten har inte räknats som en personröst, då vi inte kunnat bedöma vilken av personerna som väljaren avsett med sitt val, säger Alexander Mårtensson.

Har ni sett något oväntat bland valsedlarna?

– Jesus har fått en röst, vilket nog får sägas tillhöra ovanligheterna i ett allmänt val, säger Alexander Mårtensson.

Länsstyrelsens slutliga räkning av EU-valet har gått helt enligt plan. Efter hand som distrikten räknats klart har resultatet rapporterats in till Valmyndigheten. Vid 16.50-tiden på torsdagen rapporterades Kungsbackas brevröster och sena förtidsröster in, vilket var det sista – och största uppsamlingsdistriktet.

– Att hantera allmänna val är en av Länsstyrelsernas viktigaste uppgifter och det har märkts bland våra medarbetare den här veckan. Det har varit en härlig energi i räknar-, kontroll- och registreringsgrupperna och alla har gjort ett fantastiskt bra arbete, säger Alexander Mårtensson.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss