Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I kväll testas alla varningsmottagare som delats ut runt Ringhals

Bilden visar en varningsmottagare som är placerad i ett fönster med utsikt.

I kväll klockan 19.00 hörs en låg varningssignal, en röd lampa blinkar och radion går i gång på alla de varningsmottagare som finns runt Ringhals kärnkraftverk. Det är dags för årets andra test.

Hemma hos alla som har en varningsmottagare går radioapparaterna i gång klockan 19.00 i kväll. Men 1000-tals varningsmottagare i Halland väntar fortfarande på att få ”komma hem”.
– Den som missade att hämta ut sin varningsmottagare under den stora utdelningen kan beställa en ny, säger Beatrice Eriksson, handläggare på Länsstyrelsen.

Det var i höstas som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i samarbete med länsstyrelsen, började dela ut en ny generation varningsmottagare i beredskapszonerna runt landets tre kärnkraftverk.

Många returer

Totalt har ungefär 93 000 varningsmottagare delats ut i Sverige. Halland står för den absoluta merparten. Här skickades drygt 60 000 varningsmottagare ut till postombuden i beredskapszonen. Men nära 24 procent hämtades aldrig ut utan gick i retur till MSB.

– Alla som bor, har fritidshus eller verksamhet i beredskapszonen, ungefär 25 kilometer runt Ringhals, ska ha en varningsmottagare för att snabbt kunna bli varnade om det går ett larm på kärnkraftverket, säger Beatrice Eriksson, som är handläggare inom kärnenergiberedskap på Länsstyrelsen i Hallands län.

Beställa varningsmottagare

En varningsmottagare är en radio som automatiskt sätter i gång med ljud och ljus om det går ett larm på kärnkraftverket. Den tillhör fastigheten och ska lämnas kvar om man flyttar.

– Om man missade att hämta ut sin varningsmottagare, eller är nyinflyttad och saknar en i sin bostad, kan man enkelt beställa en ny på Länsstyrelsens webbplats, säger Beatrice Eriksson.

Test av varningsmottagarna klockan 19.00

I kväll ska alla varningsmottagare testas. Testet sker alltid klockan 19.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

– Vid tester hörs en låg signal och den röda lampan kommer att blinka. Radion går i gång och Sveriges Radio P4 informerar om larmprovet. Den röda lampan slutar att blinka om man trycker på någon av knapparna, berättar Beatrice Eriksson.

Utomhuslarmet testas klockan 15.00

I dag, måndag, är det också test av utomhusvarningssystemet, populärt kallat ”Hesa Fredrik”. Test av signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, sker klockan 15.00. Då ljuder en 7 sekunder lång signal omväxlande med 14 sekunders tystnad, under minst 2 minuter. När faran är över hörs en 30–40 sekunders lång och ihållande signal.

Signalerna testas fyra gånger om året den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Om Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Systemet består av meddelanden i radio och TV, och ibland utomhussignalen.

Hör du utomhuslarmet vid annan tidpunkt än när testet utförs, ska du gå inomhus och lyssna på Sveriges radio P4.

Om VMA i Halland på Länsstyrelsens webbplats

Information about the outdoor signals in other languages Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss