Skyfallsliknande regn i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi samlas för att bekämpa gul skunkkalla i Vinån

Gul skunkkalla

Gul skunkkalla är en invasiv främmande art som bland annat har noterats utmed Vinån i Falkenberg kommun sedan 1970-talet och har nu fått en stor utbredning genom sin stora spridning. Den 30 maj anordnar därför Länsstyrelsen i Hallands län, Falkenbergs kommun och sportfiskarna en dag där vi tillsammans informerar och demonstrerar hur gul skunkkalla bäst bekämpas.

Alla intresserade är välkomna att vara med denna dag. Vi informerar om och bekämpar praktiskt tillsammans den invasiva främmande arten. Detta är ett sätt att samla fastighetsägare och andra naturintresserade att tillsammans bekämpa gul skunkkalla. Vi träffas vid Töllstorp klockan 15:00 – 17:30 torsdagen den 30 maj.

Fastighetsägare behöver göra åtgärder på sin mark

För att bekämpning av invasiva främmande arter ska ge ett bra resultat är det viktigt att alla fastighetsägare hjälps åt att göra åtgärder på sin mark. En viktig åtgärd som varje fastighetsägare kan göra är att plocka bort alla blommor och frökolvar under våren och försommaren. På så sätt förhindras spridningen av gul skunkkalla. För att få bäst resultat behöver plantorna först grävas bort en gång för att sedan göras igen återkommande. Det är viktigt att samla frökolvar och rotdelar i plastsäckar och lämna till den kommunala återvinningscentralen för bränning i särskild anvisad container.

Länsstyrelsen hjälper till att ge information, stöd och vägledning för fastighetsägare i arbetet mot invasiva främmande arten gul skunkkalla.

Om gul skunkalla

Gul skunkkalla kommer från västra Nordamerika. I Sverige har den planterats som prydnadsväxt i fuktiga miljöer, framför allt i de södra delarna av Sverige men även i delar av Svealand. Varje planta kan ta upp till 1 kvadratmeter i anspråk och bladen kan bli 1,5 meter långa. Arten kan bilda stora bestånd som konkurrerar ut all annan naturlig vegetation. Växer den längs med vattendrag finns det en stor spridningsrisk då fröna följer med i strömmen.

Vägbeskrivning

Parkera vid fastigheten Töllstorp 2:11.

Vägbeskrivning till Töllstorp från väg 154: kör förbi Vinberg tätort. Sväng in höger till Svenljungavägen, sväng sedan direkt till vänster. Kör parallellt med väg 154 i cirka 250 meter. Sväng höger mot Töllstorp. Kör cirka 550 meter norrut. Du är framme! Gå ned över åkern till vänster ned mot Vinån.

Vägbeskrivning till Töllstorp från väg 154 norrifrån: Sväng vänster in på vägen vid Töllstorp. Kör cirka 550 meter söderut. Framme! Gå ned över åkern till vänster ned mot Vinån.

Koordinater från google maps är 56.964227, 12.566269. Sanna Gård 136, 311 95 Falkenberg.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss