Risk för skogsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hjälp djuren i värmen

Hund som sitter i bagaget.

Foto: Johner.

Sommarvärmen är här och djuren känner av den. Precis som vi människor behöver tillgång till svalka gör djuren det. Se till att dina djur har vatten att dricka och gärna tillgång till skugga.

Hundar i bil

När det är varmt utomhus kan det snabbt bli mycket varmt inne i bilen. Har du hund eller annat djur med dig med på resan är det viktigt att ha en plats med bra ventilation. Du får inte lämna djuret ensam i bilen om temperaturen i bilen riskerar att bli över +25°C.

En hund kan bara svettas genom tassarna och kyler framför allt ner sig genom att flämta. Om omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger hundens kroppstemperatur. En varm sommardag kan temperaturen i bilen bli över +50° C. Den höga temperaturen innebär livsfara för en hund som sitter instängd i en bil. Varje sommar inträffar dödsfall på grund av att hundar eller andra djur lämnas i bilar.

Vad kan du göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen – undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll. Och när du reser med hund, stanna och rasta och ge den vatten regelbundet. Se till att parkera bilen i skuggan vid pauser.

Så varmt blir det i bilen:

Klockan

Temperatur utomhus

Väder

Temperatur i bil

8.30

+22 ˚C

Sol

+23 ˚C

9.30

+22 ˚C

Sol

+38 ˚C

10.30

+25 ˚C

Sol

+47 ˚C

11.30

+26 ˚C

Sol

+50 ˚C

12.30

+27 ˚C

Sol

+52 ˚C

13.30

+27 ˚C

Sol

+52 ˚C

14.30

+28 ˚C

Sol

+50 ˚C

Källa: Svenska Kennelklubben, SKK 2014.

Tecken på att en hund mår dåligt

När hunden börjar blir för varm försöker den kyla ner sig genom att flåsa och ändra ställning eller sno runt i jakten på skugga och svalka. Efter ett tag får den röda munslemhinnor, blir allmänpåverkad och kan bli apatisk.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra, framförallt hundar med kort nos. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar.

Hjälp hunden

Om du ser en kraftigt flåsande hund i en instängd varm bil, känn efter om någon bildörr går att öppna. Försök leta rätt på ägaren till bilen, kontrollera klockslag och lufttillförsel.

Vid en akut situation: kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära djuret för att undvika glassplitter.

"Om du ser ett instängt djur eller en person som visar tecken på överhettning, har du rätt att, för att rädda djuret eller personen, krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägaren/föraren.

Ring helst först. Polisen kan ha en patrull i närheten som kan hjälpa till med bedömningen."

Citat från Polismyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Alla behöver vätska och svalka

Även andra djur behöver extra vatten när det är höga temperaturer. Tänk på att hjälpa djuren så de har god tillgång på friskt vatten och gärna möjlighet till skugga.

Djur på bete

Du som är djurägare, tänk på att:

  • Djuren ska ha tillsyn varje dag
  • Djur på bete ska skyddas från väder och vind – det betyder också skydd från stark hetta. En ligghall eller ett skogsparti i hagen är uppskattat, även om det inte finns krav på det. Djuren behöver också skyddas mot svåra insektsangrepp.
  • Se över dina marker så att staketen är väl underhållna och att det inte ligger saker i hagarna som djuren kan skada sig på.
  • Djur ska kunna dricka sig otörstiga minst två gånger per dygn. Vid varm väderlek bör djuren ges vatten fler gånger, gärna fri tillgång. Om dina djur dricker ur naturliga vattendrag i hagen, se till att regelbundet kontrollera att det inte torkat ut och att vattnet är tjänligt.

Tips - Sätt gärna upp dina kontaktuppgifter vid grinden till hagen. Då är det lätt för förbipasserande att kontakta dig om de ser att något djur är skadat eller mår dåligt.

Kontakt

Veterinärenheten

Handläggare i djurskyddsgruppen

Telefon 010-224 30 00 (Växel)

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss