Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Foto på tågvagn där det hänger två vissna röda rosor.

Foto från Auschwitz-Birkenau. Foto: Forum för levande historia

Imorgon, lördag den 27 januari, är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Länsstyrelsen värnar om allas lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter. De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. Vi har en viktig roll i att både känna till den allmänna förklaringen om vad de mänskliga rättigheterna är samt integrera dessa i vår verksamhet. Vi ger också stöd till andra aktörer som arbetar med mänskliga rättigheter.

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang.

Var med och uppmärksamma dagen

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

I Halland uppmärksammas minnesdagen av Varbergs kommun med en miniutställning på biblioteket och ett evenemang på Varbergs teater.

På levande historias webbplats kan du se ett axplock av vad som händer i Sverige Länk till annan webbplats.

Digitalt material att ta del av

Det finns också mycket digitalt material för dig som vill uppmärksamma dagen genom att lära dig mer om Förintelsen och andra världskriget.

På Utbildningsradion, UR, kan du streama lärorika serier, dokumentärer och föreläsningar. Ta del av starka berättelser från Förintelseöverlevande och lär dig mer om Förintelsen och andra världskriget under åren 1939 till 1945.

Materialet hittar du på UR Play Länk till annan webbplats.

Forum för levande historia har satt ihop en tipslista med böcker med berättelser från överlevande från Förintelsen och andra världskriget.

Listan med boktips finns på levandehistoria.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss