Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I dag testas larmsystemet VMA – och de nya varningsmottagarna

Närbild på en ljudsändare. 

I dag, måndag 4 december klockan 15.00 genomförs test av signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Klockan 19.00 testas även larmet via varningsmottagare inomhus till boende runt Ringhals kärnkraftverk. För många som nu fått hem en varningsmottagare är det första gången som mottagaren testas.

Just nu pågår utskick av varningsmottagare till boende och verksamheter i inre och yttre beredskapszon, det vill säga inom ett område som sträcker sig ungefär 25 kilometer från Ringhals kärnkraftverk.

Ungefär 60 000 varningsmottagare ska skickas ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i samarbetet med Länsstyrelsen i Hallands län. Ännu återstår nästan hälften av utskicket och det är viktigt att du som fått hem en brevavi hämtar ut ditt paket så fort som möjligt. Detta för att underlätta hanteringen för postombuden, som har en begränsad kapacitet för att kunna hantera så många paket.

Larmprov av varningsmottagare

Klockan 19.00 i kväll testas varningsmottagaren. Den första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december månad testas varningsmottagarna. Testet sker alltid klockan 19.00.

Bilden visar en vit varningsmottagare. Varningsmottagaren ser ungefär ut som en klockradio. På displayen står det P4 Halland.

För boende runt Ringhals kärnkraftverk, som fått hem sina nya varningsmottagaren, är det i dag första gången som de testas. Testet sker klockan 19.00.

Första testet för dig som fått en varningsmottagare

För många är det nu första gången som de nya varningsmottagarna ska testas. Vid larmprovet startar mottagaren automatiskt, en varningssignal hörs och displayen visar en larmtext. Sveriges Radio P4 informerar om händelsen. Mottagaren återgår till ursprungligt läge 15 minuter efter provlarmet, men larmtexten kommer att visas i displayen så länge man inte stänger av mottagaren eller byter kanal.

Mer information om Länsstyrelsens kärnenergiberedskap

Utomhuslarmet

I dag, måndag, är det också test av utomhusvarningssystemet, populärt kallat ”Hesa Fredrik”. Testet sker klockan 15.00. Då ljuder en 7 sekunder lång signal omväxlande med 14 sekunders tystnad, under minst 2 minuter. När faran är över hörs i stället en 30–40 sekunders lång och ihållande signal.

Signalen provas fyra gånger om året. Det sker alltid första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december månad, klockan 15.00.

Om Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Systemet består av meddelanden i radio och TV, och ibland utomhussignalen.

Hör du utomhuslarmet vid annan tidpunkt än när testet utförs, ska du gå inomhus och lyssna på Sveriges radio P4.

Om en allvarlig olycka skulle inträffa vid exempelvis Ringhals kärnkraftverk kommer allmänheten att varnas via kraftiga ljudsändare, så kallade tyfoner, som finns runt Ringhals. Varningssignalen "Viktigt meddelande till allmänheten", VMA, ljuder enligt nedan: Ton i sju sekunder. Tystnad i 14 sekunder. Ton i sju sekunder, och så vidare. Viktigt meddelandesignalen kan följas av signalen "Faran över" som är en lång ljudsignal under 30 sekunder.

Om VMA i Halland, Viktigt meddelande till allmänheten, på Länsstyrelsens webbplats

Information about the outdoor signals in other languages Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss