Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mer än en vecka fri från våld

Man står med knytnäve mot kvinna som sitter längre ifrån

På måndag, den 20 november, börjar temaveckan En vecka fri från våld. Men självklart vill vi ha mer än en vecka fri från våld. Vi arbetar för att våldet ska upphöra. En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och vikten av våldsförebyggande arbete. Länsstyrelsens utgångspunkt är att ingen enskild aktör kan förebygga våld ensam.

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra! Det är ett av sex delmål i den svenska jämställdhetspolitiken. Sedan 2017 finns en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Målsättningen är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. Länsstyrelserna har ett särskilt ansvar för att den nationella strategin får genomslag i länen.

Halland fritt från våld

För fjärde året i rad anordnas En vecka fri från våld i Halland av länets kommuner i samverkan med kvinnojourer, tjej- och ungdomsjourer, Länsstyrelsen, Region Halland samt civilsamhället. Under veckan går det att ta del av intressanta föreläsningar, digitala som fysiska, inlägg i sociala medier och mycket mer. I Länsstyrelsens kalendarium finns ett antal aktiviteter och insatser samlade som sker under veckan.

Föreläsning för gymnasieelever

Länsstyrelsen samverkar även detta år med Region Halland kring föreläsningar med polisen och författaren Simon Häggström. Drygt 2 000 halländska gymnasieelever kommer få ta del av Simons föreläsning på temat människohandel för sexuella ändamål, sexhandel, prostitution och pornografi.

Digital bordell på Stora torg

För yrkesverksamma i länet anordnar Kungsbacka kommun tillsammans med Region Halland en föreläsning om hur man kan förebygga och förhindra sexuella övergrepp mot barn och unga på internet. På fredagen kommer Länsstyrelsen vara på Stora torg i Halmstad. I en så kallad digital bordell kommer Länsstyrelsen uppmärksamma kvinnor, barn och ungas utsatthet på internet. Prostitution, människohandel och sexuell exploatering är idag bara ett knapptryck bort. På internet finns både sajter som öppet marknadsför sexköp och sajter som på ett mer glorifierande sätt marknadsför sexköp, som till exempel sugardatingsajter och Onlyfans. Detta är en växande industri som tjänar enorma summor på människors utsatthet. Kom och prata med oss i den Digitala bordellen!

Tänd ett ljus

För att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor kommer vi i år ha en digital ljusmanifestation under hela veckan. Ljuset tänder vi för alla tjejer och kvinnor som utsätts för våld av en närstående och de kvinnor som dödats. Så här går det till:

  • Tänd ett ljus där du befinner dig.
  • Ta en bild.
  • Lägg upp bilden på sociala medier och tagga: #hallandfrittfrånvåld

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss