Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hallands Matakademi har delat ut 2023-års ärofyllda priser

Emma Andersson, Årets unga kock 2023

Emma Andersson, Årets unga kock 2023

Emma Andersson, Södertulls restaurang Go middag och Hjortsbergsskolans skolrestaurang har idag tagit emot priser av Hallands Matakademi. Prisceremonin på Halmstads slott inleddes av landshövding Brittis Benzler som också är juryns ordförande.

Hallands Matakademi delar varje år ut pris till årets unga kock, årets bästa seniorrestaurang och årets skolrestaurang. Hallands Matakademi arbetar för att lyfta fram den halländska matkulturen. De vill genom priserna belöna goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar i Halland för den halländska matkulturen.

Årets pristagare och juryns motiveringar

Årets unga kock i Halland 2023

Emma Andersson, Halmstad

Juryns motivering: ”Emmas hängivenhet till sitt yrke går långt utöver det förväntade. Hon är en förebild för branschkollegor och hennes entusiasm sträcker sig över hela restaurangnäringen. Genom sitt engagerade arbete, kreativitet och passion har hon satt en hög standard som alla unga kockar strävar efter.”

Årets unga kock är Emma Andersson från Halmstad

Årets unga kock är Emma Andersson från Halmstad

Årets bästa seniorrestaurang i Halland 2023

Södertulls restaurang Go middag, Varberg

Juryns motivering: ”På Södertulls restaurang Go middag har man lyckats skapa en populär restaurang med god service, trevligt bemötande och med omtanke om de äldre så att alla känner sig sedda. Här lagas god mat från grunden av glada engagerade kockar som älskar att laga mat.”

Personal från Södertulls restaurang, Go middag i Varberg. Pristagare av Hallands bästa seniorrestaurang 2023.

Personal från Södertulls restaurang, Go middag i Varberg. Pristagare av Hallands bästa seniorrestaurang 2023.

Årets bästa skolrestaurang i Halland 2023

Hjortsbergsskolans skolrestaurang, Falkenberg

Juryns motivering: ” På Hjotsbergsskolans skolrestaurang möts gästen av ett leende tack vare ett starkt sammansvetsat team som sätter matgästens upplevelse i centrum. Att genom kreativitet och passion få barnen att äta maten som serveras och till en del elever även individanpassa maten. Det är en självklarhet att få eleverna att prova nya maträtter och smaker.”

Personalen från Hjortbergsskolans skolrestaurang i Falkenberg. Pristagare av Hallands bästa skolrestaurang 2023.

Personalen från Hjortbergsskolans skolrestaurang i Falkenberg. Pristagare av Hallands bästa skolrestaurang 2023.

Hallands Matakademi har stiftats för att lyfta den halländska matkulturen och dess utövning. Detta sker genom att premiera och lyfta fram goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar för Halland i allmänhet och den halländska matkulturen i synnerhet. Som ett led i denna strävan, har Hallands Matakademi instiftat fyra belöningar. Årets Unga kock (2008) Årets Senior- och skolrestaurang (2009) Årets Hedersdiplom (2013).

  • Allt arbete och engagemang i Hallands Matakademi sker helt ideellt.
  • Första unga kocken att premieras 2008 var My Johansson, numera Feldt, som sedan dess gjort sig ett namn långt utanför Hallands gränser. Hon visar ständigt på nya projekt. Förutom konditori Feldt och sin kända blogg har kokböcker skrivits, tv-program spelats in (bl a dessertmästarna, nyhetsmorgon, Mys Bröllop).
  • 2012 fick akademin en alldeles speciell inramning då Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia delade ut priserna på Halmstad slott.
  • Juryns ordförande är landshövding Brittis Benzler som tillsammans med erkända kockar och matkunniga I Halland utser pristagarna.

Årets unga kock i Halland

Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra unga kockar att satsa på en framtid inom yrket. Det ska vara en person under 30 år med stark anknytning till Halland och som brinner för sitt yrke. Genom sitt utövande ska personen representera ett nytänkande, skapande och utvecklande av den halländska matkulturen och mattraditionen. Vinnaren utses av en kvalificerad jury med Landshövdingen som ordförande och kända kockar i länet som jurymedlemmar med Stefan Holmström som nestor. Vinnaren premieras med 10 000 kronor som stöd från Region Halland samt diplom och blommor.

Årets bästa skolrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje för barn och ungdomar. Den bästa skolrestaurangen i länet ska utses enligt uppsatta kriterier. Vinnaren utses av en jury bestående av Landshövdingen som ordförande, Stefan Holmström erkänd kock samt kunniga personer inom regionen och hushållningssällskapet i Halland. Vinnande restaurang utses och erhåller en belöning från BERTEBOS stiftelse till personalen på 10 000 kronor för vidareutbildning samt diplom och blommor.

Årets bästa seniorrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje och att lyfta vad bra mat kan göra för välbefinnandet. Den bästa seniorrestaurangen i länet ska utses samtidigt, vilket görs av samma jury som för skolrestaurangen. Belöningen är 10 000 kronor för vidareutbildning från Länsförsäkringar Halland samt diplom och blommor.

Juryn 2023

Juryn 2023 består av Brittis Benzler (juryns ordförande) Karolina Davidsson (sekreterare), Evert Grahn, Stefan Holmström, Eva Hessel, Annika Bergman, Knútur Kristjánsson, Kenneth Andersson, Jonas Karlén och Fredrik Sollenius.

Kontaktperson för Hallands Matakademi

Karolina Davidsson, sekreterare, 076-813 74 26

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss