Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Nu delas nya varningsmottagare ut runt Ringhals kärnkraftverk
Ungefär 60 000 varningsmottagare ska nu delas ut i den inre och yttre beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk.
– I dag kommer de första brevavierna att delas ut med posten. Det är viktigt att du som får en avi så snart som möjlighet hämtar ut ditt paket, säger Beatrice Eriksson, handläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.
En varningsmottagare är en radio som varnar om det finns risk för en olycka eller om det inträffat en olycka på Ringhals kärnkraftverk. Varningsmottagarna är en del av de skyddsåtgärder som regeringen beslutat ska finnas i beredskapszonerna kring svenska kärnkraftverk. Beredskapszonerna sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.
– De som bor, har fritidshus eller verksamhet ungefär 15 kilometer från Ringhals har i dag en äldre modell av varningsmottagare. Nu ska också alla i den utökade yttre beredskapszonen få en mottagare. Det är i samma område som vi i fjol delade ut jodtabletter, säger Beatrice Eriksson.
Alla får en ny varningsmottagare
Även om man redan har en varningsmottagare kommer man att få en ny. Sammanlagt kommer ungefär 60 000 varningsmottagare att delas ut till boende, fritidshusägare, företag och verksamheter i Varbergs, Kungsbackas och Marks kommuner.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som delar ut varningsmottagarna i samverkan med länsstyrelsen.
– Det är ett stort utskick som kommer att pågå under hela hösten. Det är viktigt att du som får en avi hämtar ut ditt paket så fort som möjligt. Detta för att underlätta hanteringen för postombuden som har begränsad kapacitet för att kunna hantera så många paket, säger Beatrice Eriksson.
Testas samma dag som ”Hesa Fredrik”
Hur fungerar då en varningsmottagare? Om det skulle gå ett larm på Ringhals kärnkraftverk startar varningsmottagaren automatiskt, det hörs en varningssignal och en röd LED-lampa börjar blinka och skärmen visar en varningstext. Ett meddelande från Sveriges radio läses upp som informerar om händelsen.
Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas utomhusvarningssystemet, populärt kallat ”Hesa Fredrik” i Sverige. Klockan 19.00 dessa dagar testas också varningsmottagarna. Nästa provlarm är den 4 december.
Nya beredskapszoner runt landets kärnkraftverk
Från den 1 juli 2022 infördes nya och utökade beredskapszoner runt landets tre kärnkraftverk. Den inre beredskapszonen sträcker sig ungefär 5 kilometer från Ringhals. Den yttre beredskapszonen sträcker sig nu ungefär 25 kilometer runt kärnkraftverket.
De utökade zonerna innebär att fler människor omfattas av planering för skyddsåtgärder om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka. En viktig skyddsåtgärd är att snabbt kunna varna människor som bor och arbetar nära Ringhals. Regeringen har därför beslutat att det ska finnas varningsmottagare i alla fastigheter i den inre och yttre beredskapszonen.