Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen bjuder in till familjevänlig betesdag i Tvååker

En man står på huk och sträcker fram handen mot sin son i ett sommargrönt landskap. 

Djurägaren Daniel Andersson med sonen Oscar vid ingången till Jungfru Marie naturstig. Fotograf Gun Wallnedal

Länsstyrelsen och markägare bjuder in till öppet hus i Tvååker onsdagen den 14 juni, klockan 14.00-20.00. Målet med dagen är att visa och berätta om betesdjurens betydelse för den biologiska mångfalden. Evenemanget är gratis och passar hela familjen.

Vi bjuder på intressanta föredrag, guidningar, tipspromenad för barn och vuxna och längs naturstigen hittar man experter inom olika områden som berättar och svarar på frågor. Totalt är det över 40 personer som bidrar med information och kunskap.

– Här kommer att vara ”gödslat” med experter och det är rätt roligt att kunna fråga om vad som helst, säger Ingmar Svensson som är en av markägarna.

Jan-Olof Andersson, även han markägare, håller med.

– Det är ett fantastiskt vackert naturområde vi visar upp. Jag tror att det är många som inte vet kopplingen mellan kossor som betar marken och allt som växer där. Kossorna är en förutsättning för den biologiska mångfalden. Det kan vara kul att få reda på mer och se det i verkligheten och så att lyssna på alla fåglarna. Vi hoppas att det kommer många besökare, säger han.

Den biologiska mångfalden minskar och dagen är ett sätt för Länsstyrelsen och markägare att visa hur betande djur håller artrikedomen vid liv.

– Vi tänker att det fina samarbetet som vi har här bidrar till allmänhetens förståelse för betesdjuren och det traditionella lantbrukets betydelse nu och i framtiden. Genom våra landskapsvårdande och utvecklande insatser, där vi även tillgängliggör markerna för allmänheten, gör vi en stor insats för bygden och naturen, säger Daniel Andersson, som är markägare och även den som äger betesdjuren.

Tid och plats

Onsdag 14 juni mellan klockan 14.00-20.00 den 14 juni vid Jungfru Marie Naturstig i anslutning till gårdarna Järnmölle, Apelhult och Brogård, sydost om Tvååker. GPS-koordinater: 57.030790, 12.428010 eller sök på Tyllered 28 Tvååker.

Detaljerat program

Ett mer detaljerat program för dagen och möjlighet att anmäla om du och din familj kommer finns i kalendern på vår webbplats. Föranmälan är frivillig men det underlättar för oss om vi vet hur många som kommer.

Betesdag för hela familjen

Media är välkomna

Media är välkomna att delta under hela eller delar av evenemanget. Hör gärna av er om ni planerar att dyka upp. Bilderna i nyheten är fria att använda vid publicering. Uppge fotograf vid publicering.

Sex vuxna och ett litet barn står ute på en grön äng. 

Markägare, personal från Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen välkomnar er till betesmarken. Fotograf Jenny Fridén

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss