Risk för skogsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varje år saknas elever som inte återvänder till skolan efter loven

Varje år blir barn och unga bortgifta mot sin vilja. Du som möter barn och unga i jobbet bör därför göra det du kan för att sätta stopp.

Just nu pågår kampanjen ”Tillsammans säger vi stopp – och ger hopp” för att uppmärksamma att sommarlovet är en tid då barn och unga riskerar att bli utsatta för barnäktenskap, tvångsäktenskap och annat hedersrelaterat våld och förtryck under utlandsresor.

Du som möter barn och unga i jobbet bör därför göra det du kan för att sätta stopp. Det kan kännas svårt, men det är viktigt att du vågar agera.

Gör så här:

  • Prata med personen du är orolig för och fråga om hen är utsatt för våld eller hot.
  • Anmäl till socialtjänsten om du känner oro för en person under 18 år.
  • Om du misstänker att personen är utsatt för brott, anmäl till polis och socialtjänst.
  • Agera snabbt om du misstänker att ett barn ska föras ut ur landet. Informera socialtjänsten så att barnet kan ges skydd genom ett utreseförbud.
  • Om personen är över 18 år, ge stöd och hjälp.

Har du frågor, ring nationella stödtelefonen för yrkesverksamma vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, telefonnummer: 010-223 57 60

Läs mer på webbplatsen hedersförtryck.se. Länk till annan webbplats.

Håll utkik i sociala medier

Kampanjen ”Tillsammans säger vi stopp – och ger hopp” är ett samarbete mellan Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland, Barnafrid vid Linköpings universitet, Brottsoffermyndigheten, Polisen, Skolverket, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten.

I en rad inlägg i sociala medier inför sommarlovet uppmärksammas risken för att barn och unga förs utomlands för barnäktenskap, tvångsäktenskap eller annat hedersrelaterat våld och förtryck.

Kontakt