Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hallands Matakademi har delat ut 2022-års ärofyllda priser

pristagare på slottet

Glenningesskolans skolrestaurang i Laholm fick pris för bästa skolrestaurang i Halland 2022.

Evelina Änggren, Höstro Seniorrestaurang och Glenningesskolans skolrestaurang har idag tagit emot priser av Hallands Matakademi. Även Knystaforsen och Alice Ljungberg fick fina utmärkelser. Prisceremonin på Halmstads slott inleddes av landshövding Brittis Benzler som också är juryns ordförande.

Hallands Matakademi delar varje år ut pris till årets unga kock, årets bästa seniorrestaurang och årets skolrestaurang samt årets hedersdiplom. Hallands Matakademi arbetar för att lyfta fram den halländska matkulturen. De vill genom priserna belöna goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar i Halland för den halländska matkulturen.

Årets pristagare och juryns motiveringar

Årets unga kock i Halland 2022

Evelina Änggren

Juryns motivering: ”Vår pristagare ser möjligheter. I pandemin tog hon initiativ till Restauranghjälpen – en insamling som blev win-win för både sjukvårdspersonal och restaurangbranschen i tuffa tider. Att ta hem ett silver i kocktävlingen Gastronomi Sverige Commis award 2020 visar också på att det här är en ung kock som vågar ta plats – och banar väg för att få fler tjejer att ställa upp i internationella tävlingssammanhang.

Genom att ständigt ifrågasätta hur kocknäringen utvecklas har hon alltid en bra fråga i sin knivlåda. Hennes intresse för matlagning är sällan skådat och det kommer att leda henne till omättliga höjder.”

Årets unga kock är Evelina Änggren från Halmstad

Årets unga kock är Evelina Änggren.

Årets bästa seniorrestaurang i Halland 2022

Höstro Seniorrestaurang, Långaryd, Hyltebruk

Juryns motivering: ”På Höstro Seniorrestaurang lagas god mat från grunden med närhet till matgästen av engagerad kock som älskar att laga mat. Med köket som knutpunkt har man lyckats skapa en god atmosfär och en nära kommunikation med de äldre”

Personal från Höstro
Seniorrestaurang, Långaryd, Hyltebruk.Pristagare av Hallands bästa seniorrestaurang 2022.

Personal från Höstro Seniorrestaurang, Långaryd i Hyltebruk. Pristagare av Hallands bästa seniorrestaurang 2022.

Årets bästa skolrestaurang i Halland 2022

Glenningesskolans skolrestaurang, Laholm

Juryns motivering: ”I Glenningesskolans kök lagas mat av personal som brinner för att laga riktigt god mat från grunden med ett otroligt driv och engagemang. Med spännande pedagogik och fokus på hemlagad mat får personalen sina gäster att tycka att mat är spännande och framförallt god.”

Fyra personer som tar emot pris på slottet.

Personalen från Glenningesskolans skolrestaurang i Laholm. Pristagare av Hallands bästa skolrestaurang 2022.

Årets hedersdiplom 2022

Knystaforsen, Hylte

Juryns motivering: "Precis där gränsen tidigare gick mellan Danmark och Sverige ligger restaurang Knystaforsen. På mindre än två år har Knystaforsen gått från att vara ett nerlagt sågverk till en omtalad gourmetrestaurang med en stjärna i Guide Michelin. Råvarorna är enkla och hyperlokala: fiskade i ån som rinner genom trädgården, eller från sjön i grannbyn. Bären kommer från skogen runt knuten och köttet från närmsta jägare. Här skalar man bort det överflödiga och låter maten och råvarorna tala för sig själva. Man kombinerar traditionella tekniker och matlagning över öppen eld, med nytänkande kombinationer och smaker. Med passion, kunskap och kärlek till bygden har Knystaforsen visat att det går att driva en attraktiv, lönsam och hållbar stjärnrestaurang på landsbygden."

Glad kvinna som tar emot pris på slottet.

Knystaforsen i Hylte fick årets hedersdiplom.

Årets uppstickare 2022


Alice Ljungberg

Juryns motivering: ”Tv4, Expressen, Sveriges Radio, SVT, Hallandsposten och så vidare. Halland har hamnat i världens gröt-centrum och intresset för hur man kokar den perfekta gröten vet inga gränser. Årets uppstickare går till en person som genom sitt engagemang och experimenterande av grötrecept tagit sig ända till VM i grötkokning i Skottland via gröt-SM i Halländska Steninge och på det sättet lyckats sprida budskapet om Halland som ett högst levande och engagerat matlän. Udda och galet och alldeles underbart. Och väl värt sin uppmärksamhet från Hallands Matakademi.”

Glad tjej som tar emot pris på slottet.

Alice Ljungberg är årets uppstickare 2022.

Hallands Matakademi har stiftats för att lyfta den halländska matkulturen och dess utövning. Detta sker genom att premiera och lyfta fram goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar för Halland i allmänhet och den halländska matkulturen i synnerhet. Som ett led i denna strävan, har Hallands Matakademi instiftat fyra belöningar. Årets Unga kock (2008) Årets Senior- och skolrestaurang (2009) Årets Hedersdiplom (2013).

  • Allt arbete och engagemang i Hallands Matakademi sker helt ideellt.
  • Första unga kocken att premieras 2008 var My Johansson, numera Feldt, som sedan dess gjort sig ett namn långt utanför Hallands gränser. Hon visar ständigt på nya projekt. Förutom konditori Feldt och sin kända blogg har kokböcker skrivits, tv-program spelats in (bl a dessertmästarna, nyhetsmorgon, Mys Bröllop).
  • 2012 fick akademin en alldeles speciell inramning då Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia delade ut priserna på Halmstad slott.
  • Juryns ordförande är landshövding Brittis Benzler som tillsammans med erkända kockar och matkunniga I Halland utser pristagarna.

Årets unga kock i Halland

Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra unga kockar att satsa på en framtid inom yrket. Det ska vara en person under 30 år med stark anknytning till Halland och som brinner för sitt yrke. Genom sitt utövande ska personen representera ett nytänkande, skapande och utvecklande av den halländska matkulturen och mattraditionen. Vinnaren utses av en kvalificerad jury med Landshövdingen som ordförande och kända kockar i länet som jurymedlemmar med Stefan Holmström som nestor. Vinnaren premieras med 10 000 kronor som stöd från Region Halland samt diplom och blommor.

Årets bästa skolrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje för barn och ungdomar. Den bästa skolrestaurangen i länet ska utses enligt uppsatta kriterier. Vinnaren utses av en jury bestående av Landshövdingen som ordförande, Stefan Holmström erkänd kock samt kunniga personer inom regionen och hushållningssällskapet i Halland. Vinnande restaurang utses och erhåller en belöning från BERTEBOS stiftelse till personalen på 10 000 kronor för vidareutbildning samt diplom och blommor.

Årets bästa seniorrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje och att lyfta vad bra mat kan göra för välbefinnandet. Den bästa seniorrestaurangen i länet ska utses samtidigt, vilket görs av samma jury som för skolrestaurangen. Belöningen är 10 000 kronor för vidareutbildning från Länsförsäkringar Halland samt diplom och blommor.

Årets Hedersdiplom
Hedersdiplomet går till en eller flera personer som bidragit till att lyfta branschen på ett positivt och utvecklande sätt.

Juryn 2022

Juryn 2022 består av Brittis Benzler (juryns ordf) Karolina Davidsson (sekr), Evert Grahn, Stefan Holmström, Eva Hessel, Annika Bergman, Knútur Kristjánsson, Kenneth Andersson, Jonas Karlén och Mattias Svensson

Kontaktperson för Hallands Matakademi

Karolina Davidsson, sekreterare, 076-813 74 26

Kontakt