Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förbered din katt inför nya lagen om märkning och registrering

Brunspräckligt katthuvud sticker upp i grönt gräs.

Från och med januari 2023 är det lag på att katter, precis som hundar, ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Som kattägare kan du redan nu förbereda dig genom att se till att din katt är id-märkt.

Syftet med den nya lagen är att värna om katten och höja dess status. När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för den nya lagen.

Planera för märkning redan nu

Om din katt ännu inte är id-märkt är det bra att planera för märkning redan nu. Du kan även behöva uppdatera märkningen om en befintlig tatuering suddats ut eller om chippet blivit oläsligt, så att katten kan bli identifierad korrekt om den blir upphittad. Om du är osäker på om din katt är märkt eller om du inte har kvar chipnumret kan du exempelvis låta en veterinär läsa av chippet med en chipavläsare.

För att märka katten ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare. Fråga din veterinär om den metod som rekommenderas för din katt.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som:

  • är födda före den 1 januari 2008
  • är yngre än 4 månader.

Mer information om att märka och registrera katter finns på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Veterinärenheten

Handläggare i djurskyddsgruppen

Telefon 010-224 30 00 (Växel)

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss