Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Här är Hallands nya landskapsmåltid

Efter förfrågan från tre svenska matakademier och med hjälp av regionala kockar och livsmedelsproducenter har en ny komplett måltid, som ska representera vårt fantastiska län, tagits fram.
Arbetet med att ta fram Hallands nya landskapsmåltid har pågått sedan i våras, då en förfrågan landade hos landets landshövdingar. Bakom den stod Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien, som ville lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.
I Halland frågade landshövding Brittis Benzler om Hallands matakademi och Hushållningssällskapet kunde genomföra projektet och de har i sin tur involverat regionala matinspiratörer och råvaruproducenter. Elever och lärare på Restaurangskolan i Falkenberg har tillsammans med stjärnkocken Stefan Holmström komponerat och lagat rätterna. Alla råvaror är lokala och fokus ligger på lättlagat och lättillgängligt.
Här är Hallands nya landskapsmåltid

Förrätt: Tortellini med nässelpesto, solrosfrön och kallpressad rapsolja.
Serveras med brynt smör, friterad och blancherad strandkål, rostade hasselnötter samt en kräm på ättika.

Huvudrätt: Fårfilé kryddat med rörhinna samt fårkorv smaksatt med bondost.
Serveras med gräddkokt potatis smaksatt med jordärtskocka och dill, stekta sommarkantareller och en sky på får.

Efterrätt: Sötost med rårörda björnbär, lättvispad grädde och kaksmulor.
Nyskapande och välsmakande
– Vi valde bort den annars typiskt halländska vildlaxen på grund av dess minskande bestånd. Vi vill istället höja fårköttets status som livsmedel, då det är välsmakande och ganska outnyttjat idag, berättar Fredrik Sollenius, lärare på Restaurangprogrammet i Falkenberg. Han har tillsammans med elever i gymnasieskolan komponerat och lagat måltiden. Till hjälp har de även haft stjärnkocken Stefan Holmström och regionala råvaruproducenter.
Även den typiskt halländska grönkålen är utbytt.
– Grönkål är en fantastisk kålsort men vi vill passa på att väcka nya kålsorter till liv och valde att istället arbeta med vildplockad strandkål. Den vi använder är hämtad i skomakarhamnen, inte långt från Glommen, berättar Fredrik Sollenius.
Dukning och den konstnärliga gestaltningen för landskapsmåltiden tas fram av hallandskonstnären Dagmar Glemme. Hon har tagit fasta på Hallands landskapsblomma ginsten och använder dess gula färg som genomgående tema. Dukningen kommer att presenteras i början av december.

Fredrik tillsammans med eleverna Philip, Liam, Anton, Erik och Fredrik på Falkenbergs Restaurangskola som lagat rätterna.
Det halländska bordet
Det halländska bordets dukning är skapat av konstnären Dagmar Glemme från Ugglarp i Falkenberg. Dukningen är en symbolisk spegelbild av vackra Halland. Elegans med rustika inslag visar närheten till naturen.Alla glasföremål i gröna, gula och orangea nyanser symboliserar halländsk flora, som enebuskar och kryptallar i olika formationer. De yvigt formade gula och orangea glasstavarna påminner om den modesta hårginstens kronblad i rörelse.
Allt är handgjort eller handplockat i Halland.

Alla landskapsmåltider presenteras 20 oktober
En första presentation av alla landskapsmåltider sker för uppdragskommittén i Stockholm den 20 oktober.
– Det känns både spännande och ärofyllt. Vi är mycket stolta över vår nya landskapsmåltid och det ska bli roligt att få presentera matlänet Halland, säger Eva Hessel från Hallands matakademi som tillsammans med Fredrik Sollenius och Stefan Holmström, är våra representanter på plats i huvudstaden.
Och landshövdingen är också nöjd.
– Halland har fått en fin och välkomponerad måltid, som är hållbar och lite utmanande - vilket passar vårt län, säger Brittis Benzler.
Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga länsstyrelser att presentera varsin, ny måltid som representerar respektive landskap. Uppdraget kommer från de tre matakademierna Gastronmiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien, och syftar till att lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.
Den officiella premiären av måltiderna sker i maj 2023, i samband med Stockholms utmärkelse. Men redan nu är Hallands landskapsmåltid färdig och presenteras för uppdragskommittén den 20 oktober.
Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Genom att profilera svenska måltider stärks den nationella livsmedelsstrategin och utvecklar den gastronomiska turismen i Sverige.
Till skillnad från tidigare initiativ till landskapsrätter har akademierna valt att fokusera på måltiden som en helhet, inklusive dess konstnärliga gestaltning på bordet.
Kontakt för Hallands nya landskapsmåltid
Eva Hessel, Hallands matakademi
E-post: eva@hessel.net, telefon: 070-666 38 60