Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är deltagarna i Krislådeutmaningen 2022

Bilden föreställer en plastlåda som heter krislåda och som innehåller hållbara matvaror.

80 personer från hela Halland ville vara med. Åtta hallänningar har fått chansen. Vi har nu lämnat över en fullmatad krislåda samt stormkök med gas till deltagarna. I morgon, tisdag, drar de i gång Krislådeutmaningen 2022.

Den här veckan är det Krisberedskapsvecka. En bra vecka för alla att se över sin hemberedskap. Har du allt du behöver hemma för att klara dig minst en vecka om det blir ett långvarigt elavbrott, väderkaos eller någon annan samhällsstörning som innebär brist på vatten, mat och värme?

Följ våra deltagare

I år är temat för Krisberedskapsveckan mat. För att få en inblick i hur det kan vara att laga mat under besvärliga förhållanden har Länsstyrelsen utmanat länets invånare att under 72 timmar laga mat ur innehållet i en krislåda – utan hjälp av spis, ugn, frys, kyl eller andra elektriska prylar. Vi fick in 80 intresseanmälningar, från hallänningar i alla åldrar och i alla delar av länet, till vår krislådeutmaning

Åtta av dem har valts ut att delta i utmaningen. Under tre dagar får vi följa deltagarna när de lagar alla sina måltider av innehållet i den krislåda vi har försett dem med. Till sin hjälp har de ett stormkök med gasbehållare. Maten i lådan är till en person och krislådeutmaningen gäller bara deltagarna, barn och andra familjemedlemmar får laga och äta mat på vanligt sätt.

Men hur kreativt och lustfyllt kan det egentligen vara att laga mat när det krisar? Det ska våra deltagare få ge svar på. Följ dem i Länsstyrelsen i Hallands sociala medier under veckan.

Här är deltagarna i Krislådeutmaningen 2022:

Emeline Adolfsson är 25 år och bor i Väröbacka. Hon jobbar på lager och är mamma till en tvååring.

Varför ville du vara med i krislådeutmaningen?

– Det är kul att utmana sig själv och se om man har så bra koll som man tror att man har. Jag brukar vara kreativ så det ska nog gå bra.

Tobias Tillkvist, 43 år, bor i Hylte och arbetar som drifttekniker.

Vad blir mest utmanande med veckan?
– Det här är en stor utmaning för mig. Jag har till exempel aldrig använt ett stormkök eller campat. Det kommer att bli tufft med matlagningen, jag är inte glad i konserver.

Sofia Jönsson, 33 år, bor på en gård utanför Laholm. Hon är lärare men just nu föräldraledig.

Varför vill du vara med i krislådeutmaningen?
– Det är en spännande utmaning att se om man klarar av det. Det är viktigt att ha testat om det skulle bli på riktigt.

Kristian Kårdal, 39 år. Bor i Falkenberg. Till vardags jobbar han som handläggare på Hallandstrafiken, på fritiden tar han gärna familjen med på svampturer och vandringar i skogen.

Vad lockade dig med krislådeutmaningen?

– Jag gillar att var ute i naturen och har lite koll på hur man gör upp mat i skogen. Det här blir ett test på hur det skulle funka i verkligheten, när barn ska lämnas och man ska göra det som förväntas från jobbet. Inför vintern så känns det ju dessutom nästan för aktuellt …

Lali Larsson, 80 år, bor i Sennan i Halmstads kommun. Lali har varit ledare i Friluftsfrämjandet, är utbildad Röda korset-lärare och har provat på att bo i en stenåldersby.

Hur ska du ta dig an den här utmaningen?
– Jag odlar mycket och tycker det är roligt. Jag kommer att använda det finns i min trädgård, till exempel hallon, mangold och ärtor.

Jonas Bergman, 49 år, bor i Halmstad och är (avgående) kommunråd för (M) i Halmstads kommun.

Hur känner du inför den här veckan?
– Jag är taggad och har börjat kolla på recept. Den största utmaningen blir att kombinera krismatlagning med jobbet.

Charlotte Malm, 35 år. Bor i Falkenberg och arbetar med trygghetsfrågor på allmännyttigt fastighetsbolag.

Vad ska bli roligast med den här veckan?
– Jag tycker väldigt mycket om att laga mat. Det roliga blir att se vad man kan kombinera ihop med innehållet i lådan och de medel man har tillgång till.

Daniel Litfeldt är 45 år, har tre barn och bor i Kungsbacka. Daniel jobbar som utvecklingsledare, mest med digitalisering, på förvaltningen för gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka kommun.

Vad blir den största utmaningen under veckan?
Största utmaningen kommer spontant bli vädret. Och att få maten att se intressant ut.


Om Krisberedskapsveckan 2022

Krisberedskapsveckan är en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I år genomförs kampanjen vecka 39, 26 september till 2 oktober.

Syftet med veckan är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. En viktig del i krisberedskapsveckan är att påminna Sveriges invånare om att förbereda för kris. Var en måste själv ha en hemberedskap för minst en vecka och kunna ordna med vatten, mat och värme.

Förbered dig för en kris Länk till annan webbplats.

Kontakt