Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klarar du krislådeutmaningen?

Fixar du att under 72 timmar laga mat med innehållet i krislådan – utan spis, ugn eller andra elektriska prylar? Då ska du delta i vår krislådeutmaning. Vi söker en representant från varje halländsk kommun.

Hur går det där hemma med krislådan? Är den packad? Är maten fräsch? Behöver du byta ut något? Under den årliga krisberedskapsveckan är det ett bra tillfälle att se över sin hemberedskap. I år infaller veckan mellan den 26 september och 2 oktober. Temat för veckan är mat.

Finnes: krislåda och stormkök

Vi kan få brist på livsmedel av många anledningar som till exempel stängda gränser, extrema drivmedelspriser, störningar i betalningssystem och svåra väderhändelser. Det är då vi plockar fram våra krislådor.

Men hur är det egentligen att under flera dagar laga mat under besvärliga förhållanden? Hur kreativ kan man egentligen vara? Länsstyrelsen söker dig som vill anta utmaningen att under tre dagar laga alla dina måltider med det som finns i en krislåda. Till din hjälp har du en välfylld låda och ett stormkök, ingen spis eller ugn får användas.

Sökes: en person från varje kommun

Vi söker en person från respektive halländsk kommun; Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hylte, Halmstad och Laholm som vill anta vår utmaning. Du kan vara ung eller gammal, bo i stan eller på landet, vara hurtbulle eller soffpotatis, jobba vid skrivbord eller utomhus – tveka inte att anmäla ditt intresse.

Välkommen med din intresseanmälan. Senaste dagen är 16 september.

Så här går utmaningen till?

  • Länsstyrelsen förser utsedda deltagare, en från varje halländsk kommun, med en komplett krislåda. Under tre dagar ska deltagarna laga samtliga måltider; frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat med innehållet i lådan.
  • Det är inte tillåtet att använda något från kylen eller frysen, däremot går det bra att komplettera med ätbart från naturen och från trädgården.
  • Varm mat tillagas på stormkök, inga elektriska köksprylar får användas.
  • Deltagarna ska dokumentera hur det går genom att dagligen spela in en kort mobilfilm på max en minut under de dagar utmaningen pågår. Filmen ska publiceras på deltagarnas egna sociala medier samt skickas till Länsstyrelsen där den kan publiceras på Länsstyrelsens webbplats och sociala medier.

Mer detaljer om krislådeutmaningen samt intresseanmälan.

Kontakt