Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lämna inte hunden i en varm bil

Grå hund med flämtande tunga utsträckt.

När det är varmt utomhus kan det snabbt bli mycket varmt inne i bilen. Har du hund med på resan är det viktigt att ha en plats med bra ventilation för hunden. Du får inte lämna den ensam i bilen om temperaturen i bilen riskerar att bli över +25°C.

En hund kan inte svettas, utan kan bara kyla ner sig genom att flämta. Om omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger hundens kroppstemperatur. En varm sommardag kan temperaturen i bilen bli över +50° C. Den höga temperaturen kan innebära livsfara för en hund som sitter instängd i en bil.

Vad kan du göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen – undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll. Och när du reser med hund, stanna och rasta och ge den vatten regelbundet. Se till att parkera bilen i skuggan vid pauser.

Så varmt blir det i bilen:

Klockan

Temperatur utomhus

Väder

Temperatur i bil

8.30

+22 ˚C

Sol

+23 ˚C

9.30

+22 ˚C

Sol

+38 ˚C

10.30

+25 ˚C

Sol

+47 ˚C

11.30

+26 ˚C

Sol

+50 ˚C

12.30

+27 ˚C

Sol

+52 ˚C

13.30

+27 ˚C

Sol

+52 ˚C

14.30

+28 ˚C

Sol

+50 ˚C

Källa: Svenska Kennelklubben, SKK 2014.

Tecken på att en hund mår dåligt

När hunden börjar blir för varm försöker den kyla ner sig genom att flåsa och ändra ställning eller sno runt i jakten på skugga och svalka. Efter ett tag får den röda munslemhinnor, blir allmänpåverkad och kan bli apatisk.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar.

Om du ser en kraftigt flåsande hund i en instängd varm bil, försök att leta rätt på ägaren till bilen, kontrollera klockslag och lufttillförsel.

Vid en akut situation: kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Alla behöver vätska och svalka

Även andra djur behöver extra vatten när det är höga temperaturer. Tänk på att hjälpa djuren så de har god tillgång på friskt vatten och gärna möjlighet till skugga.

Kontakt

Veterinärenheten

Handläggare i djurskyddsgruppen

Telefon 010-224 30 00 (Växel)