Risk för skogsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I dag förändras beredskapszonerna runt Ringhals kärnkraftverk

Bild visar Ringhals kärnkraftverk från lite avstånd med vatten i förgrunden.

Från och med i dag förändras beredskapszonerna runt Ringhals. Bild: Vattenfall

Från och med i dag, 1 juli, gäller nya och utökade beredskapszoner runt Ringhals kärnkraftverk. Syftet är att skydda fler människor om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka.

I maj 2020 beslutade regeringen om utökade beredskapszoner runt landets tre kärnkraftverk. Förändringen innebär en modernisering och förbättring av nuvarande beredskapsplanering för att skydda befolkningen om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka.

Inre och yttre beredskapszon

Beslutet innebär att två beredskapszoner nu införs. En inre som sträcker sig ungefär 5 kilometer runt Ringhals och en yttre som går ungefär 25 kilometer runt kärnkraftverket.

Inom de båda beredskapszonerna har Länsstyrelsen i Hallands län förberett och förnyat planeringen av bland annat olika skyddsåtgärder om det skulle inträffa en olycka på Ringhals.

Utdelning av jodtabletter och broschyr

En skyddsåtgärd som omfattas av planeringen vid en kärnkraftsolycka är intag av jodtabletter, ofta i kombination med att stanna inomhus.

– Under juni månad har vi delat ut informationsbroschyr och jodtabletter till alla boende, fritidsboende, företag, skolor, förskolor, vårdinrättningar och annan privat och offentlig service som finns mellan 15 och 25 kilometer från Ringhals, säger Beatrice Eriksson, projektledare på Länsstyrelsen.

I området som sträcker 15 kilometer från Ringhals delade Länsstyrelsen ut jodtabletter och information 2021.

Bilden visar en karta över beredskapszoner samt planeringszon runt Ringhals kärnkraftverk.

Kartan visar inre- och yttre beredskapszon runt Ringhals samt planeringszonen som sträcker sig 100 kilometer från kärnkraftverket.

Varningssystem inomhus och utomhus

Under 2023 kommer nya varningsmottagare inomhus (RDS) att delas ut till alla hushåll och fastigheter i inre och yttre beredskapszon runt Ringhals.

Också varningssystemet utomhus utökas med nya ljudsändare. Runt Ringhals är det 80 nya ljudsändare, i vardagligt tal kallat Hesa Fredrik, som ska installeras i yttre beredskapszonen.

Beredskaps- och planeringszoner runt Ringhals

  • Från och med den 1 juli införs utökade och förändrade beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk.
  • I området som sträcker sig 25 kilometer från kärnkraftverket ska det finnas beredskap och planering för skyddsåtgärder som utrymning, inomhusvistelse och utdelning av jodtabletter samt varningssystem både inomhus och utomhus.
  • Från den 1 juli utökas också indikeringszonen runt Ringhals, från 50 kilometer till 100 kilometer, och byter namn till planeringszon.
  • I planeringszonen ska strålningsmätning kunna genomföras, det ska finnas planering för utrymning eller inomhusvistelse vid en kärnkraftsolycka och det ska finnas en planering att vid behov dela ut jodtabletter också i planeringszonen.

Vill du veta mer om vår kärnenergiberedskap?

Saknar du jodtabletter?

I den utökade yttre beredskapszonen, 15–25 kilometer från Ringhals, har Länsstyrelsen under juni månad delat ut informationsbroschyr och jodtabletter. Om du bor, har fritidshus, har företag eller driver verksamhet i det området men inte fått något paket, kontakta då Länsstyrelsen i Hallands län.

Kontakt

Länsstyrelsen i Hallands län

Välkommen att kontakta oss på:

Telefon 010 - 224 30 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss