Risk för skogsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Jodtabletter och information skickas ut till 70 000 hushåll vid Ringhals

Bild på ask som innehåller jodtabletter och informationsbroschyr

Under juni månad får boende och verksamheter i den nya utökade beredskapszonen paket som innehåller jodtabletter och informationsbroschyr.

Med start den här veckan börjar Länsstyrelsen i Hallands län skicka ut jodtabletter och information till 70 000 hushåll och verksamheter i den utökade yttre beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk.
– Syftet är att skydda fler människor om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka, säger Daniel Csaki, samordnare för kärnenergiberedskap på Länsstyrelsen

I maj 2020 beslutade regeringen om utökade beredskapszoner runt landets tre kärnkraftverk. Internationella erfarenheter, bland annat från kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, visar att förstärkt planering och beredskap förbättrar möjligheterna att skydda befolkningen om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka.

De nya zonindelningarna runt kärnkraftverken innebär att två beredskapszoner införs. En inre beredskapszon som sträcker sig ungefär 5 kilometer från Ringhals och en yttre beredskapszon som sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.

– Inom beredskapszonerna delar Länsstyrelsen ut jodtabletter och information, det ska finnas beredskap och planering för utrymning och inomhusvistelse och det ska finnas varningssystem både inomhus och utomhus, säger Daniel Csaki.

Utskick av jod under juni

De hushåll och verksamheter som nu får ett paket som innehåller jodtabletter och en informationsbroschyr finns i den nya utökade beredskapszonen, mellan 15 och 25 kilometer från Ringhals. Det handlar om ungefär 70 000 försändelser som delas ut med posten.

– Företag, skolor, förskolor, vårdinrättningar och annan privat och offentlig service får tabletter som räcker till hela verksamheten. Vi räknar med att jodutskicket kommer att pågå fram till slutet av juni, säger Beatrice Eriksson, projektansvarig för jodutskicket.

Ny planeringszon

De nya beredskapszonerna börjar gälla från den 1 juli. Då utökas också den nuvarande indikeringszonen runt Ringhals, från nuvarande 50 kilometer till 100 kilometer, och byter namn till planeringszon. I planeringszonen ska strålningsmätning kunna genomföras, det ska finnas planering för utrymning eller inomhusvistelse vid en kärnkraftsolycka och det ska finnas en planering att vid behov dela ut jodtabletter också i planeringszonen.

Varningssystem inne och ute

Under nästa år kommer varningsmottagare inomhus att delas ut till alla hushåll och fastigheter som finns mellan 15–25 kilometer från Ringhals. De hushåll och fastigheter som i dag bor ungefär 15 kilometer från kärnkraftverket har redan fått jodtabletter och varningsmottagare (RDS). Deras varningsmottagare kommer att bytas ut under 2023.

Också varningssystemet utomhus utökas med nya ljudsändare. Runt Ringhals är det 80 nya ljudsändare, i vardagligt tal kallat Hesa Fredrik, som ska installeras i yttre beredskapszonen.

Vill du veta mer?

Bor du några mil från Ringhals men är osäker på om du ingår i den utökade beredskapszonen?

Kolla på kartan och se om din fastighet ligger i den yttre beredskapszonen.

Du kan också läsa mer om jodutskicket och de nya beredskapszonerna.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss