Risk för gräsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Larmsystemet testas för att skapa trygghet

Hesa Fredrik på ett hustak. 

På måndag 7 mars, genomförs test av signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Signalen testas alltid klockan 15.00 första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december. Larmtestet beror inte på omvärldsläget utan är en rutinkontroll av larmsystemet. Klockan 19.00 testas även larm via RDS-apparat till boende runt Ringhals kärnkraftverk.

Larmsystemet testas alltid fyra gånger om året. Det är för att skapa en trygghet om att systemet fungerar och att allmänheten kan varnas, om det skulle ske en samhällsstörning, säger Niklas Nordgren, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län.

Bland annat användes utomhussignalen för Viktigt meddelande till allmänheten vid branden i Halmstads oceanhamn 2012.

Utomhuslarmet

Vid utomhuslarm ljuder en 7 sekunder lång signal omväxlande med 14 sekunders tystnad, under minst 2 minuter. När faran är över hörs istället en 30–40 sekunders lång och ihållande signal.

Signalen provas alltid första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december månad, klockan 15.00.

Om Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Systemet består av meddelanden i radio och TV, och ibland utomhussignalen.

Hör du utomhuslarmet vid annan tidpunkt än när testet utförs, ska du gå inomhus och lyssna på Sveriges radio P4.

Om en allvarlig olycka skulle inträffa vid exempelvis Ringhals kärnkraftverk kommer allmänheten att varnas via kraftiga ljudsändare, så kallade tyfoner, som finns runt Ringhals. Varningssignalen "Viktigt meddelande till allmänheten", VMA, ljuder enligt nedan: Ton i sju sekunder. Tystnad i 14 sekunder. Ton i sju sekunder, och så vidare. Viktigt meddelandesignalen kan följas av signalen "Faran över" som är en lång ljudsignal under 30 sekunder.

Om VMA i Halland, Viktigt meddelande till allmänheten, på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Information about the outdoor signals in other languages Länk till annan webbplats.

​Larmprov - Radio Data System, RDS

Radio Data System prövas första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december månad klockan 19.00. Detta system finns för dem som bor omkring Ringhals kärnkraftverk.

Om RDS-larmet

Vid larmprovet hörs en kraftig signal från RDS-mottagaren. Därefter läses ett meddelande som berör larmprovet. Displayen blir röd och klockan stannar så att du kan se när larmet gick. Efter provet sänks ljudnivån men radion är igång och måste stängas av manuellt. Vissa andra radiomodeller har även RDS-funktionen inbyggd och kan reagera för varningen.

Mer information om Länsstyrelsens kärnenergiberedskap Länk till annan webbplats.

Kontakt