Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags att sätta koppel på hunden

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hundägare har strikt ansvar för sin hund.

I ansvaret ingår att känna till vilka lagar och regler som gäller. För att skydda vilda däggdjur och fåglar är kraven på dig som hundägare stora.

- Nu går vi nämligen in i den mest intensiva perioden i naturens barnkammare. Från och med mars månad är det tid för både småfåglar och många markhäckande fåglar att börja leta partners och bygga bo, säger Annelie Ohlsson, reservatsförvaltare.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar.

Full kontroll även annan tid

Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det, ska hunden gå i koppel eller i lina. En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren eller någon som företräder henne eller honom. I många av våra naturreservat är det också viktigt att hålla hunden kopplad året om.

Några undantag

Men det finns undantag från koppeltvånget i samband med till exempel jakt. Du får ha hundar lösa:

  • Vid tillåten jakt eller jaktträning under särskilda tider som anges i paragraf 16 i jaktförordningen Länk till annan webbplats.. Hunden får då inte jaga annat än det vilt som är lovligt för jakten.
  • För spårning eller apportering av skadat eller fällt vilt om hunden står under förarens kontroll.
  • För att valla tamdjur.
  • Länsstyrelsen har möjlighet att ge fler undantag.

Tänk på:

I många av våra kustreservat häckar fåglarna direkt på marken, både i gräs och på sand/sandrevlar. Då är det bra att använda ett kort koppel, så din hund inte hinner uppmärksamma detta innan dig.

Kontakt